Близо 19 млн. лева платиха за деветте месеца на миналата

...
Близо 19 млн. лева платиха за деветте месеца на миналата
Коментари Харесай

Две години стаж не стигат за пенсия

Близо 19 млн. лв. заплатиха за деветте месеца на предходната година кандидат-пенсионери, с цел да съумеят да се пенсионират, защото не им стига стажът за пенсия по общия ред.

Точната сума от импортираните осигуровки за закупен застрахователен стаж за интервала януари – септември 2023 година е 18 968 391 лв..

Тя е с близо 3 милиона лв. повече от тази, платена за същите месеци на 2022 година, демонстрират данните на Национален осигурителен институт. Повече хора са били принудени да си купят стаж за пенсия, като през тази година това са създали 3013 души, като за деветте месеца на предходната броят на платилите е 2679 души.

Общо през предходната година 4093-има българи са си купили до 5 години, колкото е максимумът, който може да се купи.

Изплащат по-късно пенсиите за януари

Близо две години е междинният интервал, който не стига на хората у нас да се пенсионират и по тази причина си заплащат сами осигуровките. Средният брой недостигащи месеци тази година е бил 23,41, а през предходната – 23,25 месеца.
 
 istock istock
От 1 януари тази година размерът на осигурителната вноска за закупуване на един месец застрахователен стаж за приключено висше или полувисше обучение, както и за недостигащ стаж при пенсиониране към този момент е 184,73 лева (19,8% от новия най-малък месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица) за един месец застрахователен стаж.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bgПо тематаБум на пенсии, отпуснати при недостигащ стажКак българи със стаж в Кипър да се пенсионират вноски стаж за пенсия Национален осигурителен институт .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР