Близо 18% от децата са с увреждания в развитието си.

...
Близо 18% от децата са с увреждания в развитието си.
Коментари Харесай

Увеличава се броят на децата с увреждания

Близо 18% от децата са с увреждания в развиването си. Броят им продължава да нараства през последните две десетилетия, сочат резултатите от ново изследване. Изследователи от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати и Администрацията на здравните запаси и услуги използваха данни от Националното изследване за здравно изявление, с цел да проучват разпространяването на 10 увреждания в развиването измежду децата на възраст 3-17 години. Резултатите са тревожни.
През 1997-99-а децата с увреждания са били 12,8%. През 2009-11-а броят им нараства до 16.2%. През 2015-17-а към този момент е 17,8%.
От 2015-17 година насам най-разпространените увреждания в развиването са:Нарушение на недостига на вниманието / хиперактивност (ADHD) (9,5%)Липса на умения за учене (7,9%)Друго закъснение в развиването (4,1%)Нарушение на аутистичния набор (2,5%)Заекване през последните 12 месеца (2,1%)Интелектуална неработоспособност (1,2%)Припадъци през последните 12 месеца (0,8%)Умерена / дълбока загуба на слуха (0,6%)Церебрална парализа (0,3%)Слепота (0,2%)От 2009 година разпространяването на СДВХ (синдром на недостиг на вниманието и хиперактивност) е повишено от 8,5% на 9,5%; аутизмът се е нараснал от 1,1% на 2,5%; и равнището на интелектуална неработоспособност се усили от 0,9% на 1,2%. Авторите на проучването приписват тревожното нарастване на броя на децата с увреждания на промени във формулировката на изследването и на промени в диагностичните критерии.
Рисковите групи преди са били измежду деца от селските региони с ниско тегло при раждане, живеещите в беднотия, с публично здравно обезпечаване. Сега към характерностите на групите с висок риск за увреждания се деца от мъжки пол, бели, с испански генезис, имащи частна здравна застраховка.
Според учените тези данни могат да се поясняват и като знак за прогрес. Децата, родени недоносени или с вродени заболявания, живеят към този момент по-дълго, скринингът се усъвършенства и уврежданията са все по-приети в обществен проект.Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР