Близо 17 000 елхички пускат на пазара шестте държавни горски

...
Близо 17 000 елхички пускат на пазара шестте държавни горски
Коментари Харесай

Близо 17 000 живи елхи са на пазара за празниците

Близо 17 000 елхички пускат на пазара шестте държавни горски предприятия за празниците. 5 000 от тях са живи, останалите са отсечени.
Коледните празници на всички места по света се свързват с украсяването на елхата. За да стигне до украсата обаче, на едно дръвче са нужни дълги години. Всичко стартира от семенцата на шишарките.
Те се засаждат през пролетта, а от тях порастват финданки. За елхичките се поставят доста грижи през цялата година.
"Когато си купиш дърво с коренова система можеш да си го посадиш навънка в двора и в действителност ще имаш отсега нататък 10-15 години коледно дръвче без да е нужно всяка година да купуват коледни дръвчета и да ги изхвърлят по-късно ", отбелязва Анатоли Елев, шеф на ДГС - Смилян.
Ако въпреки всичко сме взели отсечена елха, би трябвало да я оставим да изгние измежду природата, поучават експертите. Дали елхичката е законно добита, може да се познае по пластината, която се закрепва на дръвчето.
Все повече хора избират живи дръвчета за празниците, регистрират от горските предприятия. А инспекциите не стопират. До средата на декември са открити три нарушавания - в София и Пазарджик, като са арестувани общо 370 коледни дръвчета.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР