Близо 140 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили (ВВС)

...
Близо 140 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили (ВВС)
Коментари Харесай

140 военни продължават да помагат на пострадалите от Карловско

Близо 140 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили (ВВС) са в помощ на потърпевшите от Карловско, оповестиха от Министерство на защитата.

След премахване на вредите от публични здания и улици в засегнатите от наводненията места в селата Слатина, Каравелово и Богдан, близо 100 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада и 40 военнослужещи от авиобазите в Граф Игнатиево и Крумово от състава на Военновъздушни сили отстраняват следствията от бедствието в частни домове на самотни хора, в съгласие с общински координатори.

Междувременно стана ясно, че засегнатите от наводнението общини ще бъдат  освободени от отчисления за възнаграждение на депонирания боклук , които сега са 95 лева на звук. Това заяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова, за което ще издаде заповед, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.
 Министерство на защитата
Според напътствията в заповедта при депониране на отпадъците, формирани при отстраняването на последствията от наводненията на територията на общините Карлово, Марица и Калояново, няма да се заплащат отчисления от такси.

Съгласно Закона за ръководство на отпадъците (ЗУО) общините заплащат отчисления в размер на 95 лева./тон по чл.64 и обезпечения почл. 60 от ЗУО, които се дефинират от притежателите на депата.

За да се предотвратят екологични вреди и нерегламентирано изхвърляне на боклуци, ще се упражнява повишен надзор на количествата и типа на депонираните боклуци, формирани в следствие от отстраняването на последствията от наводненията на територията на засегнатите общини.

Сред дейностите, които Министерство на околната среда и водите подхваща, е и ускорена процедура за отделяне на краткотрайни площадки за едрогабаритни битови боклуци. В тази връзка шефът на РИОСВ-Пловдив осведоми кметовете за нуждата от обезпечаване на такиви площадки за събиране на отпадъците от бедстващите обитаеми места.

Това ще разреши на семействата безплатно да предават едрогабаритни боклуци (електрическо и електронно съоръжение, биоразградими и др.отпадъци), до достигането им до лица, притежаващи съответните разрешителни/регистрационни документи по Закона за ръководство на отпадъците.

Действията, които следват от заповедта на министъра на околната среда и водите, са част от помощта на държавното управление към потърпевшите и локалната власт.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР