Близо 14 000 ученици усвояваха тънкостите на различни професии по

...
Близо 14 000 ученици усвояваха тънкостите на различни професии по
Коментари Харесай

Близо 14 хил. ученици усвояваха занаят в реална работна среда

Близо 14 000 възпитаници усвояваха тънкостите на разнообразни специалности по време на стажове в действителна работна среда във компании и предприятия в цялата страна в границите на плана „ Ученически практики 2 “ на Министерството на образованието и науката. Много от тях към този момент имат трудови контракти и след завършването си са почнали непрекъсната работа в сдруженията, в които са изкарали стажа си. Това стана ясно по време на заключителна работна среща сред представители на МОН и на районните ръководства по образованието, проведена в рамките  на плана.

Дейностите по него продължиха 29 месеца, в които възпитаници от професионални паралелки в гимназиите имаха опция да развиват уменията си като натрупат опит посредством работа в действителна среда под управлението на ментор от съответната компания и на наблюдаващ преподавател в границите на 240 часа. Всеки възпитаник, минал сполучливо практиката си, получи еднократна стипендия от 372 лв..

Заради огромния интерес от страна и на учебните заведения, и на бизнеса, броят на гимназистите, участващи в стажовете, беше повишен с над 20% спрямо в началото плануваното. В плана се включиха общо 300 учебни заведения от всички области на страната.

3159 от гимназистите изкараха стажове в предприятия от предпочитани за стопанската система браншове като електроника, електротехника, машиностроене, транспортни услуги, архитектура и строителство и други, каквато беше една от задачите на плана. Броят учениците, придобили опит в тези професионални посоки, е с 636 повече от в началото плануваното.

Успешни училищен стажове се осъществиха и в действия като осведомителни технологии, счетоводство, услуги, автосервизи, хотелиерство, ресторантьорство, селско стопанство, работа в общинска администрация и други На места възпитаници участваха в поддържането на автопарка на градския превоз, както и в озеленяването на паркове и градини.

В рамките на плана бяха основани и 350 училищен учебно-тренировъчни компании – с 6 повече от в началото плануваните. В образованията, свързани с тяхното действие, се включиха 172 представители на бизнеса и науката.

Представителите на МОН и районните ръководства по образованието показаха като рекомендация за идващ стадий от плана актуализиране на размера на стипендията за участващите възпитаници, с цел да имат тласък повече гимназисти да се включат. Друг приоритет е още по-тясно взаимоотношение сред учебните заведения и бизнеса, с цел да се приспособява образованието към потребностите на стопанската система и пазара на труда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР