Близо 12 000 души се събраха в подкрепа на арменец

...
Близо 12 000 души се събраха в подкрепа на арменец
Коментари Харесай

Граждани с петиция създателят на „Дворът на Кирилицата“ да получи българско гражданство

Близо 12 000 души се събраха в поддръжка на арменец за приемане българско поданство.

Създателят на „ Дворът на Кирилицата “ в Плиска – Карен Алексанян, се бори от години да стане пълновръстен български жител, само че без триумф.

Снимка: btvnovinite.bg

От 25 години Алексанян живее в България. Тук е основал своето семейство, има две деца и тук преди 6 години, в първата българска столица Плиска, основава „ Дворът на Кирилицата “. Но в никакъв случай не е подавал документи за българско поданство.

Казва, че има предпочитание, само че не правил опити, откакто доста негови другари в същата обстановка получавали отвод.

Запознати с историята му обаче не се отхвърлят и се сплотяват, с цел да може Карен да стане пълновръстен жител, най-много поради заслугите му в региона на културата – посредством популяризирането на българската история и книжовност.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Този исторически комплекс е единствен в света. В последна сметка българинът има потребност от това да бъде подхранвано родолюбието и самосъзнанието, а Карен ни учи с това почтено дело “, споделя Искра Иванова, ръководител на Инициативния комитет, заел се със задачата да се пребори Алексанян да получи български паспорт.

Снимка: btvnovinite.bg

В „ Дворът на Кирилицата “, с изключение на ръчно направените букви и монумент на светите братя, Карен основава и алея на създателите, творили на кирилица.

„ Тук личността на индивида няма никакво значение. Кирилицата е свещена писменост, тъй че нито един човек не може да се съпоставя с нея, пък камо ли аз “, споделя той.

Снимка: btvnovinite.bg

Молбата за българско поданство е импортирана в Президентството, а апелът на основателите е указът за български документ да бъде публикуван на празничния 24 май, когато почитаме делото на основателите на славянската книжовност – светите братя Кирил и Методий.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР