Близо 100 милиона лева загуби за българския туристически бранш заради

...
Близо 100 милиона лева загуби за българския туристически бранш заради
Коментари Харесай

Близо 100 млн. лв. може да загуби туристическият ни бранш от фалита на „Томас Кук”

Близо 100 милиона лв. загуби за българския туристически отрасъл поради банкрута на английския туроператор " Томас Кук ", предвиждат от Института за разбори и оценки в туризма.

Фалитът на компанията ще засегне 58 български хотелиери, на които тя дължи 36 милиона евро. Данните на Института демонстрират още, че годишно 2% от туристите на " Томас Кук " идват у нас.

В момента 2345 от тях чакат да бъдат превозени от България към Англия. За да се оправят с рецесията, хотелиерите упорстват за интервенция на страната.
36 милиона евро са отговорностите на „ Томас Кук ” към българските хотелиери Възникнаха проблеми с превозването на английските туристи на банкрутиралата компания в „ Слънчев бряг ”
Семейство Солта чества златната си женитба в Слънчев бряг, пътуват с английския туроператор.

" Дадоха ни прелестна стая и ни бяха оставили доста прекрасен подарък за празника ", сподели Майкъл Солта.

" Наистина ли на хотела няма да му бъде заплатено за нашето посещение? Това е извънредно! Срамно е, разяснява Ивон Солта.

45 от хотелите в Слънчев бряг работят с " Томас Кук " .

„ За нас загубите са доста огромни, тъй като те са ни главен сътрудник ", съобщи хотелиерът Ростислава Димитрова.

" Това са огромни суми, които нямаме виждане по кое време ще бъдат платени”, добави Пламен Копчев, ръководител на Съюза на притежателите в Слънчев бряг.

„ В момента имаме към 7 хотела, които не желаеха да настаняват туристи и желаеха да ги изкарат отвън хотела. Някои от тях желаеха заплащане в брой. Аз чаках доста повече професионализъм от някои колеги”, съобщи Христо Гълбачев - туроператор, представител на „ Томас Кук” за България.
" Томас Кук ": Кратка история на един банкрутирал колос За 178-годишното си битие компанията се трансформира в учредител на всеобщия международен туризъм
П о - огромната част от хотелите , склю ч вали покупко-продажби непосредствено с компанията , обясниха от Института за туризма.

„ Ако " Томас Кук " беше спазил българския закон, тогава ние щяхме да имаме негова компания на територията на България и тя щеше да има застраховка в нужния обем”, съобщи Румен Драганов.

Хотелиерите настояха страната да се намеси.

„ Това значи, че тези 50 хотела има риск да не получат дължимото им платено и да бъде подредени по общия ред като заемодател. Така че обстановката е извънредно тревожна и сложна”, сподели министър Николина Ангелкова.

Предстои и среща с финансовия министър, на която да се обсъдят вероятни ли са данъчни облекчения за хотелиери .

Заради банкрута на " Томас Кук ", към този момент е в ход най-голямата интервенция по репатриране на английски жители след Втората международна война.

Пуснати са спомагателни полети, които да извозят до родината им 155 хиляди английски туристи.

Пътници се оплакаха от дълги опашки по летищата и нарушавания в полетите, един от които е бил занимателен 9 часа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР