Близо 100 арестувани в глобална операция за сексуално малтретиране на деца, започнала след убийството на агенти на ФБР

...
Близо 100 души са арестувани в Австралия и Съединените щати
Коментари Харесай

Близо 100 души са арестувани в Австралия и Съединените щати във връзка с глобална онлайн мрежа за малтретиране на деца, разкрита след високо -профилно убийство на двама агенти на ФБР, съобщиха властите тази седмица.

Безбройните обвинения за предполагаемо малтретиране на деца произтичат от убийствата на двама специални агенти на ФБР, Даниел Алфин и Лора Шварценбергер, които бяха простреляни смъртоносно през 2021 г., докато изпълняваха заповед в Сънрайз, Флорида, за претърсване на апартамента на заподозрян, за който се твърди, че е свързан със случай, включващ насилствени престъпления срещу деца. Смъртта на Алфин и Шварценбергер, които и двамата са се специализирали в разследване на престъпления срещу деца, стимулира по-широко международно разследване на незаконна онлайн платформа, чиито членове са обвинени в споделяне на материали за насилие над деца в тъмната мрежа, според Австралийската федерална полиция.

Деветнадесет австралийци, чиято възраст варира от 32 до 81 години, наскоро бяха обвинени за предполагаемото им участие в това, което агенцията описа в съобщение за новини като „сложна“ цифрова мрежа. Смята се, че членовете са произвеждали, търсили и разпространявали изображения и видеоклипове на материали за малтретиране на деца в тъмната мрежа, казаха служители.

Двама души са осъдени в Австралия за връзките им с мащабното разследване, докато другите имат активни дела в съда, според федералната полиция. В допълнение към 19-те ареста, властите също така отстраниха 13 австралийски деца от вреда по време на разследването. Федералната полиция твърди, че някои от тези деца са били „пряко малтретирани“, а други са били отстранени като предпазна мярка.

Наречено „Операция Бакис“, съвместното разследване, включващо щатски и местни власти в различни части на Австралия, се проведе заедно с американски разследване, водено от ФБР. Разследването на ФБР досега е довело до арестите на 79 души, за които се предполага, че са свързани с онлайн мрежата, съобщи австралийската федерална полиция. Това разследване е довело до осъждането на 43 души за злоупотреба с деца, съобщи Асошиейтед прес.

Заподозрените, които са арестувани в цяла Австралия, включително в Австралийската столична територия, Нов Южен Уелс, Куинсланд, Юг Австралия, Тасмания и Западна Австралия — общо са изправени пред 138 обвинения, свързани с разследването. Един заподозрян, описан като "държавен служител" от федералната полиция, вече беше осъден на 14 години и половина затвор през юни, след като се призна за виновен по 24 обвинения. Същия месец оператор на кол център на централното крайбрежие на NSW беше осъден на пет години, след като се призна за виновен за притежание на приблизително пет терабайта материали за насилие над деца.

„Успехът на операция Bakis беше възможен само защото за тесните работни отношения между ръководения от AFP ACCCE [Австралийски център за противодействие на детската експлоатация] и ФБР и нашия специализиран персонал, който никога не се отказва да работи за идентифициране на деца, които са били сексуално насилвани или живеят с някой, който споделя материали за насилие над деца ”, каза командирът на австралийската федерална полиция Хелън Шнайдер в изявление.

Шнайдер добави, че „дължината, до която тези предполагаеми нарушители са стигнали, за да избегнат разкриването, ги прави особено опасни – колкото по-дълго избягват разкриването, толкова по-дълго може да увековечи цикъла на злоупотребата."

Повечето от заподозрените в Австралия са работили на работа, изискваща висока степен на познания в областта на информационните комуникационни технологии, каза федералната полиция, отбелязвайки, че предполагаемите членове на онлайн платформа "използван софтуер за анонимно споделяне на файлове, чат в табла за съобщения и достъп до уебсайтове в мрежата." Заподозрените са обвинени, че използват методи като криптиране, за да останат анонимни онлайн и да избегнат идентифицирането си от правоохранителните органи.

Както австралийските, така и американските власти отбелязаха, че успехът на операция Bakis зависи от сътрудничеството между агенциите в двете страни.< /p>

„Сложността и анонимността на тези платформи означава, че никоя агенция или държава не може да се бори сама с тези заплахи“, каза правният аташе на ФБР Нитиана Ман в отделно изявление. „Докато продължаваме да изграждаме мостове чрез сътрудничество и екипна работа, можем да гарантираме, че добрите печелят, а лошите губят.“

Ман каза, че ФБР е предупредило властите в други страни за допълнителни заподозрени в техните юрисдикции, които са за които се твърди, че са свързани с онлайн мрежата за малтретиране на деца, но не каза в кои държави, според Associated Press.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР