Близо 10 години след взрива в завод Миджур в Горни

...
Близо 10 години след взрива в завод Миджур в Горни
Коментари Харесай

Държавата е осъдена да заплати над 150 000 лв. на близките на загинала при взрива в Горни Лом

Близо 10 години след гърмежа в цех " Миджур " в Горни Лом страната е наказана дефинитивно да заплати обезщетение от 150 000 лева на наследниците на една от жертвите - М. Ангелова.
Прочетете още
Решението на Върховния административен съд е дефинитивно. Най-висшата правосъдна инстанция осъди Министерския съвет на Република България и Министерството на околната среда и водите солидарно да заплатят компенсацията за неимуществени вреди, породени на родствениците на М. Ангелова, починала при тежкия индустриален случай на 1 октомври 2014 година в цех " Миджур ", благосъстоятелност на " Видекс " АД, ведно със законната рента, считано от деня на случая, оповестяват от съда.

Делото е формирано предходната година по касационна тъжба на трима наследници против решение на Административен съд-Видин, с което са отхвърлени предявените от тях искове на съображение чл.1, ал.1 ЗОДОВ против Министерския съвет на Република България и Министерството на околната среда и водите за възнаграждение на всеки от тях обезщетение за нанесени неимуществени вреди, породени със гибелта на тяхната брачна половинка, майка и щерка М. Ангелова, вследствие на нелегално безучастие на органи и длъжностни лица.

Според ищците Министерският съвет не е подхванал нужните ограничения за прекъсване на дейностите по заличаване на 1,6 млн. противопехотни мини, импортирани от Гърция на територията на България, откакто на 6 юли 2008 година е бил известен с искане за интервенция от четири неправителствени организации.

Съгласно подписания контракт българското сдружение " Видекс " АД е поело обвързване за разоръжаване и безвредна разпродажба на противопехотни мини по стандарта STANAG 4518, с използването на метода " технология на размразяване ". Под записаните в контракта термини " разснарядаване " или " демилитаризация " следвало да се схваща цялостно и безвредно очистване на мините, в това число взривното вещество и детонатора.

Върховните съдии одобряват, че прехвърлянето на противопехотните мини по контракта сред " Акмон " СА и " Видекс " АД е в нарушаване на Конвенцията за възбрана на потреблението, складирането и прехвърлянето на противопехотни мини и за тяхното заличаване (Отавската конвенция).

Конвенцията позволява трансфер за унищожаването на противопехотни мини, само че не и за обезвреждането на мините по различен метод.

Съобразно предвижданията на конвенцията Междуведомствената комисия не е трябвало да позволява договорката, а Междуведомственият съвет да издава нужните за осъществяване на контракта лицензи на " Видекс " АД.

Съдът приема, че изискванията на контракта са несъвместими с поетите от страната интернационалните отговорности. Според ясните наставления на интернационалния контракт страните би трябвало да унищожават, а не да утилизират противопехотни мини. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР