Близо 10 000 са новите случаи на заразени с коронавирус

...
Близо 10 000 са новите случаи на заразени с коронавирус
Коментари Харесай

Повечето региони у нас вече са в трета зона, расте натискът в болниците

Близо 10 000 са новите случаи на инфектирани с ковид за денонощието у нас. Още един район мина в трета зона съгласно Плана за справяне с пандемията.

В 4 области заболеваемостта на двуседмична база е над 2000 на 100 000 население, а в 17 - над 1000. Това усилва натиска към лечебните заведения, само че проблем са освен леглата, а и наличността на медиците. Само за последните 10 дни над 1200 медици са с позитивен тест. Така, даже да има легло, няма кой да го обслужи.

Заразата продължава своя ход - процентът на позитивни проби и през днешния ден е над 26. Положителните PCR проби обаче, които по принцип по-точно записват Омикрон, са съвсем 39% от направените през миналото денонощие.

Най-много нови случаи още веднъж има в София - над 2400 и в Пловдив - над 1000. 5455 са пациентите в болница, 520 от тях в интензивни отделения.

Още един район минава в Eтап 3 по новия проект за преодоляване на пандемията. Той включва областите Пловдив, Пазарджик, Смолян и Хасково.

За хода на болестта може да съдим и от това, че единствено за две седмици са направени над половин милион теста. Омикрон към този момент съвсем изцяло господства у нас - по данни на Центъра по заразни заболявания 85% от пробите са точно Омикрон.

Според проф. Ива Христова, усилват се и случаите на грип, като е регистриран и случай на коинфекция - дете е инфектирано и с грип, и с ковид.

Притеснително е, че поставените ваксини не престават да бъдат най-вече трета доза - на този стадий със приключен главен стадий на имунизация са под 30% от популацията, а с бустерна доза - към 8%. За съпоставяне - по данни на европейската комисия 50% от възрастните в Евросъюза са с бустерна доза.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР