Близо 1,8 млрд. възрастни по цял свят са изложени на

...
Близо 1,8 млрд. възрастни по цял свят са изложени на
Коментари Харесай

СЗО: Липсата на физическа активност заплашва със здравни проблеми близо 1,8 млрд. възрастни по света

Близо 1,8 милиарда възрастни по целия свят са изложени на риск от болести като рак, сърдечни и мозъчни удари, деменция и диабет заради незадоволителна физическа интензивност, като обстановката се утежнява, се твърди в нов отчет. Според изследване на Световната здравна организация (СЗО) неналичието на физическа интензивност в световен мащаб се е нараснала с 5% сред 2010 и 2022 година, заяви ДПА.

Близо една трета (31%) от възрастните хора по света не спортуват задоволително, спрямо 24% през 2000 година и 26% през 2010 година Ако актуалните трендове се запазят, специалистите предсказват, че до 2030 година, близо 35% от хората по света да поставят задоволителна физическа интензивност. 

Проучването, оповестено от списание „ Лансет “ (Lancet), демонстрира, че неналичието на извършения усилва риска от сърдечни болести, мозъчни удари, диабет вид 2, деменция и рак.

„ Новите разкрития акцентират пропуснатата опция да се понижат ракът и сърдечните болести и да се усъвършенства психическото благоденствие посредством увеличена физическа активност “, съобщи генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. „ Трябва да подновим уговорката си да увеличим нивата на физическа активност и да сложим преди всичко решителните дейности, в това число усилване на политиките и увеличение на заделяните средства, с цел да обърнем тази притеснителна наклонност “, добави той. 

СЗО предлага на възрастните седмично да правят 150 минути умерена или 75 минути интензивна физическа активност.

Примери за умерена физическа активност са бързото вървене, усилената домакинска работа, карането на колело със скорост 16 - 19 км/ч. Примери за интензивна физическа активност са бягането с над 10 км/ч, копаенето, бързото колоездене, футболът, баскетболът и тенисът. 

„ Липсата на физическа интензивност е тиха опасност за световното здраве, която доста утежнява хроничните заболявания. Ако физическата активност стане по-достъпна и доставяща наслаждение на всички, ще можем доста да понижим риска от незаразни заболявания и да създадем по-здраво и продуктивно общество “, съобщи Рюдгер Крех, шеф на отдела на СЗО за разпространение на здравето.

Панайота Митру, шеф " Изследвания, политика и нововъведения " в Световния фонд за проучване на рака, дефинира отчета като „ сигнал за пробуждане към света, че би трябвало да се направи повече хората да бъдат по-активни “.

„ Правителствата би трябвало да признаят, че физическата интензивност е извънредно значима за психическото и физическото здраве, в това число за предотвратяване от няколко типа рак и подкрепяне на хората да имат здравословно тегло “, добави тя, предава Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР