Близо 1,5 млрд. лева са успели да съберат Кристи Маринова

...
Близо 1,5 млрд. лева са успели да съберат Кристи Маринова
Коментари Харесай

Синдиците на затворената КТБ върнаха 1.5 млрд. лева

Близо 1,5 милиарда лв. са съумели да съберат Кристи Маринова и Ангел Донев - синдиците на затворената КТБ. Връщането на средства към хора и компании, които имат да получават суми, става през така наречен частични сметки за систематизиране. По първата такава бяха изплатени 570 млн. лeвa. Това стана през май предходната година. Синдиците показват, че в следствие хиляди инвеститори получили част от сумите си в КТБ.

Механизмът на пресмятане на върнатото за всеки е да получи чacт oт oбщaтa cyмa нa paзпpeдeлянитe пapи, която зависи от неговия дял в общите вземания, които са приети от синдиците, написа 24 часа.

Според формалните данни фoндът зa гapaнтиpaнe нa влoгoвeтe дъpжи нaд 70% oт взeмaниятa oт KTБ - повода е, че той e зaмecтил кaтo кpeдитop тези влoжитeли, нa кoитo пpeз дeкeмвpи 2014-a e изплaтил гapaнтиpaнитe влoгoвe в зaтвopeнaтa бaнкa. Така от 570-те милиона по първата частична сметка отвън фонда бяха разпределени 30% сред останалите кредитори.

От 8 септември тази година стартира изплащането на суми, включени във втората частична сметка за систематизиране на признатите вземания от КТБ, оповестиха синдиците. Ще се разпределят 430 милиона лв., като ще се изплащат посредством клоновата мрежа на УниКредит Булбанк, ще има и такси по общата цена на банката. Важно е да се знае, че има период от 5 години за приемане на парите Ако те не бъдат потърсени до това време, остават за банката.

Втората частична сметка е оповестена в Търговския указател по партидата на КТБ с ЕИК 831184677. Достъпът до нея е свободен - не е нужен електронен автограф или различен тип документ. Чрез информация там заемодател може да ревизира дали вземането му е включено за систематизиране на сумите. Физическите лица би трябвало да знаят, че в случай че са си сменили персоналната карта, би трябвало да отидат в централата на КТБ в София и да подадат заверено копие на документ за идентичност и молба за актуализиране на данните. Молбата може да бъде пусната и по пощата.

Сумата може да се вземе и от упълномощено лице, само че пълномощното би трябвало да е заверено от нотариус. Ако някой е вписан с утвърдено взимане в Търговския указател, само че се окаже, че го няма в листата, подаден към УниКредит Булбанк, би трябвало да подаде документално несъгласие пред синдиците на КТБ. Същото важи и в случай че има разминаване в размера на сумите за приемане.

От оповестения лист излиза наяве, че парите ще се разпределят сред 7063 компании и физически лица. Сред тях с по-големи сума в действителност са компании - ББР и “Сосиете Женерал ”, БТК, както и държавни ведомства като да вземем за пример някогашната организация за приватизация. Най-много пари отиват за фонда за гарантиране на влоговете - 320,4 млн. лева Военният цех “Терем ” е с взимане за 860 024 лева, НУРТС е с над 4 млн. Отдаденото на концесия Летище София попада със 161 720 лева.

Голяма сума чака сливенската топлофикация - 7,8 млн. лева Има алегорични суми - да вземем за пример БДЖ щ е получат 0,05 лева, “Химимпорт ” - 1,36 лева “Шарлопов Поморие ” - 4,33 лева, “Техномаркет ” - 9,07 лева Вземанията на тези, които са оспорили размера на сумите, са заделени в сметката за систематизиране. След изговаряне дефинитивно на съда за почетено несъгласие на кредитора заделената сума ще бъде разпределена. В Търговския указател е видно, че сумата от втората сметка, заделена за такива проблеми, е малко над 12,560 млн. лева От тези пари над половината се оспорват от “Дунарит ” - съвсем 7,9 млн. Посочено е, че това взимане е добито от военния цех посредством цесия.

БТК оспорва сума от над 4,5 млн. лева Сред оспорващите вземанията си от КТБ има и по-известни имена. Едното е на Евгений Бакърджиев - вицепремиер в държавното управление на Иван Костов. За Бакърджиев синдиците на КТБ са заделили 24 688 лв. от втората сметка, само че правосъдния спор за парите още не е завършил. Другото име е на предприемача Дилян Дорон, за който са задалени 24 570 лева Той бе обвнинен, че е източил 57 млн. лв. от военното дружество Индустриално коопериране (подразделение към УНТР) през 1993 година Дорон прекара над 4 година в пандиза по това обвиняване, както и за опити за скрита приватизация на тогавашната банка “Биохим ”.

През 1999 година бе оневинен. От последното известие на синдиците на КТБ излиза наяве, че след първите две сметки се чака осребряването на имущества, които ще бъдат разпределени посредством трета и четвърта сметка за отчасти систематизиране. Едва когато този развой завърши, ще може да се отговори на въпроса какъв брой пари от имуществото на банката бяха върнати. По данни на синдиците са заведени над 1100 правосъдни каузи, които са в друга фаза.

Част от тях са против неизрядни длъжници и включват продажби на имуществото. Заведени са отменителни искове за връщане на активи, добити със средства от банката, вършат се и търгове за активи, заложени в интерес на банката. Последната оповестена по-горяма договорка е да вземем за пример за продажбата на 25 723 облигации с номинал 1000 евро всяка, публикуван от “НУРТС България ”. Това значи, че се продават финансови активи за над 50 млн. лв.. Делата, които водят синдиците, се правят оценка за над 1,8 милиарда лв.. Последното сполучливо и огромно дело бе водено в три страни против компании на Цветан Василев, посредством които той бе купил преди години БТК. От този проблем в КТБ бяха върнати 125 млн. евро от употребяваните от банката пари за покупката на телекома. В края на август бе оповестено, че в Търговския указател е оповестена третата частична сметка. Тя е направена от синдиците и е разполагаем на кредиторите на банката по партидата на КТБ в Търговския указател.

Всъщност тя е единствено за изплащането на над 5,5 млн. лева на “Сосиете Женерал ”. Заено с платените от синдиците над 1 милиарда лева по приети вземания и връщането на обезпечените депозити от КТБ са платени над 4,6 милиарда лева Над 250 хиляди души и 6 хиляди компании и други юридически лица получиха суми по депозити до 196 хиляди лева Реалното погашение започва на 4 декември 2014 година през девет кредитни институции, които бяха избрани от фонда за гарантиране на влоговете в банките. Връщането на парите завърши на 4 декември предходната година. Според статистиката на синдиците 114 хиляди сметки бяха със суми по под 10 лева във всяка от тях, като общият размер на тези влогове бе 580 хиляди лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР