Близо 1,5 милиарда лева са прехвърлените средства между частните пенсионни

...
Близо 1,5 милиарда лева са прехвърлените средства между частните пенсионни
Коментари Харесай

Близо 1,5 милиарда лева са прехвърлени между частните пенсионни фондове през 2023 година

Близо 1,5 милиарда лв. са трансферираните средства сред частните пенсионни фондове през 2023 година, сочат данните на Комисията за финансов контрол. Осигурените, които са се възползвали от правото на смяна са 343 000 души. Те са преместили средства от самостоятелните си партиди от един фонд в различен.

Управление " Осигурителен контрол " на Комисията за финансов контрол разгласи резултатите от по този начин наречената " смяна на присъединяване " и прекачване на средства на обезпечени лица от един в различен подобаващ пенсионен фонд за четвъртото тримесечие на 2023 година и за цялата предходната година. Данните са въз основата на информации, показани от пенсионноосигурителните сдружения.

През четвъртото тримесечие над 77 000 от подалите заявки са трансформирали присъединяване си във Фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване. Общата сума на трансферираните средства в различен пенсионен фонд от съответния тип е над 350 милиона лв.. Общият размер на трансферираните средства от началото на предходната година е 1,488 милиарда лв.. Традиционно, най-вече са трансферираните средства от един в различен повсеместен фонд. Това е най-масовият тип, защото в подобен фонд наложително се обезпечават всички родени след 31 декември 1959 година.

Прехвърлените средства сред тези фондове са малко над 1,3 милиарда лв. със междинен размер 4300 лв.. Всеки, който желае, има право да трансферира самостоятелната си партида от един в различен фонд за в допълнение пенсионно обезпечаване, откакто подаде заявление до пенсионноосигурителното сдружение, в което желае да премине. Активите на частните пенсионни фондове към този момент са 23 милиарда лв., а общо обезпечените в четирите типа пенсионни фондове към 31 декември предходната година, са 5 милиона души.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР