Близо 1/4 от продуктите, проверени от румънската служба за защита

...
Близо 1/4 от продуктите, проверени от румънската служба за защита
Коментари Харесай

Проверка: Близо 1/4 от продуктите в Румъния са различни от аналозите им в Западна Европа

Близо 1/4 от продуктите, тествани от румънската работа за отбрана на потребителите, демонстрират разлики по отношение на продаваните в Западна Европа аналози, оповестиха Аджерпрес и Българска телеграфна агенция.

Проучване на Националната работа за отбрана на потребителите в Румъния (НСЗПР) сочи, че 22,78 % от всички тествани артикули, които се продават в Румъния, демонстрират разлики от продаваните в Западна Европа версии на същите артикули. Това бе обявено от ръководителя на НСЗПР Паул Ангел на конференция през днешния ден.

Той уточни, че в някои артикули е имало разлика в количеството, състава, отсъствието на някои съставки или наличието на други, само че означи, че организацията не може да се произнесе дали съществува двоен стандарт или не.

Председателят на румънската работа за отбрана на потребителите даде образци с напитките Фриуей, които в Румъния съдържат 3 % портокалов сок, в Испания - 8 %, във Франция - 10 %, а в Италия - 20 %. Подобна е обстановката с Фанта, която в Румъния съдържа 5 % портокалов сок, в Испания - 8 %, във Франция - 10 %, а в Италия - 12 %. При шоколадите Милка е открито, че в Румъния количеството на лешниците е 17 %, до момента в който във Франция е 22 %.

От своя страна Игнат Арсенов, шеф на Европейския потребителски център към Комисията за отбрана на потребителите в България, съобщи, че институцията сега реализира план, който има за цел да откри дали има артикули с двоен стандарт на пазара в България. Резултатите от изследването ще бъдат подготвени при започване на идната година и като първа мярка потребителите ще бъдат осведомени за възможните разлики в качеството.

Националната работа за отбрана на потребителите в Румъния съзнателно с Комисията за икономическа политика, промени и приватизация в границите на Камарата на депутатите провежда през днешния ден конференцията на тематика " Затвърждаване на използването на законодателството по отношение на сигурността на продуктите (хранителни и нехранителни) в Европейски Съюз ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР