Близнаците Лидия и Тимъти Риджуей се появиха на бял свят

...
Близнаците Лидия и Тимъти Риджуей се появиха на бял свят
Коментари Харесай

Родиха се близнаци от 30-годишни ембриони

Близнаците Лидия и Тимъти Риджуей се появиха на бял свят на 31 октомври 2022 година – повече от 30 години откакто са били замразени като ембриони. Те са " най-старите " замразени ембриони, от които са се родили бебета, съгласно формалните данни.
Ембрионите са основани за анонимна фамилна двойка на 22 април 1992 година благодарение на инвитро оплождане (IVF) и по-късно съхранявани при -196 °C (-323 °F) в течен азот. Процесът инвитро може да създаде повече ембриони, в сравнение с са нужни, които по-късно могат да бъдат дарени на науката или на двойки, които желаят деца. Преди десетилетия ембрионите били дадени в Националния център за даряване на ембриони (NEDC) в Ноксвил, Тенеси. Наскоро ги получават Рейчъл и Филип Риджуей от Портланд, Орегон.

След 30 години очакване, на бял свят пристигнаха Лидия (родена с тегло към 2,6 килограма) и Тимъти (около 2,9 килограма).
Филип е бил на 5 години, когато ембрионите са били замразени за първи път. " Има нещо умопомрачително в това " - сподели той пред CNN. Семейството му към този момент има четири други деца - всичките на възраст под 10 години. 
Предишният рекордьор за " най-старо " бебе беше Моли Еверет Гибсън, родена на 26 октомври 2020 година от ембрион, който е бил замразен в продължение на 28 години. 
Възможно е някъде да е употребен по-стар замразен ембрион, без да е записана възрастта му. Американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите наблюдават дали са сполучливи репродуктивните услуги, само че не и съответно възрастта на замразените ембриони.
Семейство Риджуей са избрали ембрионите от база данни с донори. Двойката предпочела да избере ембриони с по-малки идентификационни номера, защото те били най-ранните, въведени в базата данни.
" Не сме желали да получим най-отдавна замразените ембриони на света. Искахме единствено тези, които са чакали най-дълго " - споделя Филип.
Ембрионите могат да бъдат замразени съвсем за неопределен срок, макар че процентът на оцеляване след топене е към 80 % и единствено част от трансферираните ембриони стигат до живородени бебета. В този случай пет ембриона са били размразени и три от тях са били задоволително жизнеспособни, с цел да бъдат трансферирани. 
Децата, родени от размразените ембриони, би следвало да са толкоз здрави, колкото всеки различен човек, почнал живота си като съхраняван ембрион. По-скоро възрастта на донора и реципиента на ембриона оказват въздействие върху триумфа на процедурата.
Екипът на NEDC се надява, че и други бъдещи родители ще се вдъхновят да потърсят от замразените ембриони. Организацията към този момент е помогнала за раждането на над 1200 бебета благодарение на дарени ембриони. " Решението… да се осиновят тези ембриони би трябвало да успокои хората, които се чудят дали някой би желал да осинови ембрионите, основани преди 5, 10, 20 години. Отговорът е изрично ДА! " - сподели пред BBC доктор Джон Дейвид Гордън, лекарят направил ембриотрансфера.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР