Близкият изток, търговското напрежение, ядрената програма на Иран, борбата за

...
Близкият изток, търговското напрежение, ядрената програма на Иран, борбата за
Коментари Харесай

ООН - сцена за спорове, които често остават извън фокуса на общественото внимание

Близкият изток, комерсиалното напрежение, нуклеарната стратегия на Иран, битката за власт във Венецуела и гражданските войни в Сирия и Йемен са познати спорове. Някои водачи обаче отделиха от времето си, с цел да привлекат вниманието и към интернационалните спорове и разногласия, които нормално не се радват на толкоз внимание, отбелязва Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Нагорни Карабах

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган получи едно от мечтаните първи места и отдели част от речта си на спора сред Армения и Азербайджан във връзка Нагорни Карабах. В региона живеят към 150 000 арменци, само че е интернационално приет като част от Азербайджан. Нагорни Карабах и покрайнините му обаче са под контрола на етнически арменски сили, подкрепяни от Армения, от края на войната с Азербайджан през 1994 година. Както Азербайджан, по този начин и Турция са затворили границите си с Армения поради спора, заради което страната има връзка по суша единствено с Грузия и Иран.
Както Армения, по този начин и Азербайджан се упрекнаха взаимно пред Общото заседание на Организация на обединените нации в деформиране на историята и неуважение на човешките права.

Македония
Отношенията сред Гърция и Северна Македония беше един от споровете, които генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш уточни като " движещи се в обещаваща посока ".

Спорът за името на страната, която Организация на обединените нации наричаше " Бивша югославска република Македония ", се базираше на опасенията на Гърция, че името Македония допуска териториални и исторически искания към нея. До решение на спора се стигна едвам през юни предходната година, когато държавното управление в Скопие одобри да смени името на страната на Северна Македония.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск сподели този месец, че Северна Македония е подготвена да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз. Очаква се и скорошното й приемане в НАТО.

Споразумението обаче провокира разногласия и в двете страни, като опозицията упрекна държавните управления, че са създали прекомерно огромни отстъпки, отбелязва АП.

Западна Сахара

Предимно пустинната Западна Сахара е източник на напрежение сред Алжир и Мароко от близо половин век. Мароко анексира някогашната испанска колония през 1975 година, след което спорът с подкрепяния от Алжир Фронт Полисарио продължи до 1991 година, когато Организация на обединените нации съумя да контракти помирение. Договореният референдум за бъдещето на региона обаче в никакъв случай не се състоя. Мароко предлага на Западна Сахара необятна автономност, само че Фронтът Полисарио упорства на референдум. Съветът за сигурност на Организация на обединените нации прикани предходната година да се положат повече старания за намиране на решение.

Кипър

Кипър е последната европейска страна, чиято столица е разграничена, отбелязва АП. Това положение се резервира от 1974 година, когато турски сили навлязоха на острова след прелом, осъществен от поддръжници на присъединението му към Гърция. Над 35 000 турски военни към момента се намират в северната част на острова, която е приета за самостоятелна страна единствено от Турция. Организация на обединените нации също е разположило мироопазващи сили в Кипър.

Очаква ли се смяна след 45 години? Има " лъч на вяра ", съобщи подред Организация на обединените нации кипърският президент Никос Анастасиадис. Преговорите за повторното му сливане не престават от десетилетия. Напоследък напрежението набъбна, изключително поради изследванията за природен газ в интернационално приетата изключителна икономическа зона на острова.

Белиз и Гватемала

Конфликтът сред Гватемала и Белиз продължава от 19 век, когато Англия управлява Белиз, а Испания - Гватемала. Гватемала получава самостоятелност през 1821 година и декларира, че е наследила и испанските искания към противоречиви територии от над 10 000 кв. км, където са ситуирани естествени резервати, аграрни и риболовни селища и някои карибски курорти.

Белиз счита гватемалските искания за неоснователни, като се базира на съглашението си с Лондон от 1859 година.

Териториалният спор обтяга дипломатическите връзки и на моменти даже е попречил въздушния превоз сред тях.
През 2008 година двете страни одобриха да изискат от Международния съд на Организация на обединените нации обвързващо решение. Гватемалците утвърдиха този проект на референдум предходната година, а жителите на Белиз - през май тази година. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР