Близкият изток е на ръба. Хората в региона са изправени

...
Близкият изток е на ръба. Хората в региона са изправени
Коментари Харесай

Шефът на ООН призова за сдържаност: Близкият изток е на ръба

„ Близкият изток е на ръба. Хората в района са изправени пред действителната опасност от унищожителен пълномащабен спор. Сега е моментът тази опасност да се обезвреди и напрежението да деескалира. Момент да бъде проявена оптималната въздържаност “. Това съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш на извършеното късно вечерта снощи  съвещание на Съвета за сигурност на организацията. То беше свикано поради, считана за първа директна такава от страна на Техеран.

Генералният секретар на международната организация Антониу Гутериш изрази паника от обстановката. Той подсети на страните членки на Организация на обединените нации, че е неразрешена като цяло използването на мощ против териториалната целокупност и политическата самостоятелност на която и да е страна.

По време на незабавното съвещание Израел и Иран си насочиха взаимни обвинявания.

Постоянният представител на Иран при Организация на обединените нации Амир Сайед Иравани съобщи, че
страната му „ ще отговори пропорциално “
на всяка военна интервенция на Съединени американски щати против нея, съобщи Ройтерс.

Иравани сподели, че нападението на Техеран против Израел било „ належащо и съразмерно “.

В същото време непрекъснатият представител на Израел в Организацията на обединените народи Гилад Ердан
упрекна Иран в нарушение на интернационалното право
по време на съвещанието на Съвета за сигурност. И пусна на таблета си видео. То демонстрира по какъв начин израелските сили прехващат ирански дрон над джамията „ Ал Акса “ в Йерусалим. Джамията е свещено място за мюсюлманите.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации е длъжен да не оставя дейностите на Иран без отговор. Това съобщи от своя страна на незабавното съвещание в Ню Йорк непрекъснатият представител на Съединени американски щати при Организация на обединените нации Робърт Ууд.

Англия ще продължи да оказва помощ за сигурността на Израел. Това пък сподели английската непрекъсната представителка в Организация на обединените нации Барбара Удуърд. Това се отнася и за районните английски сътрудници Йордания и Ирак, добави тя.
Лидерите на Г-7 осъдиха остро иранската офанзива по Израел.
Държавните ръководители на най-богатите страни в света направиха изключителна виртуална среща, на която разискаха ескалацията в Близкия изток.

Американският президент Джо Байдън даде обещание обединен дипломатически отговор на страните от Г-7 на експанзията на Иран. Италианският външен министър Антонио Таяни съобщи, че се надява Израел да се въздържи от ответен удар.
От Вашингтон прецизират, че Блинкън е разговарял с сътрудниците си
от Йордания (Айман ас Сафади), Саудитска Арабия (принц Файсал бин Фархан бин Абдула), Египет (Самех Шукри) и Турция (Хакан Фидан). Пред всеки един от тях американският държавен секретар е засвидетелствал, че Съединени американски щати не търсят повишаване на напрежението в Близкия изток.  Като в това време ще продължат да поддържат Израел в неговата защита.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР