Блинкън е на петдневна визита в Близкия изток, която започна

...
Блинкън е на петдневна визита в Близкия изток, която започна
Коментари Харесай

Блинкън предупреди за риск от метастази на войната в Газа

Блинкън е на петдневна аудиенция в Близкия изток, която стартира в неделя с диалози в Йордания и Катар, пробвайки се да предотврати огромна война в района. В пановете на държавния секретар на Съединени американски щати е да посети Западния бряг и Египет тази седмица.

" Настоящият миг е миг на надълбоко напрежение за района. Това е спор, който е с висок риск от метастази, причинявайки още повече неустановеност и страдалчество ", сподели Блинкън на конференция в Доха, преди да се насочи към Абу Даби.

Израелският министър на защитата Йоав Галант сподели в същото време, че интензивността на офанзивата в Газа е сигнал за решимостта на страната му да унищожи въоръжената формация " Хамас ", която ръководи анклава, и да възпира други евентуални подкрепяни от Иран съперници, в това число " Хизбула " в Ливан.

" Моето мнение е, че ние се борим с една ос, а не с един зложелател ", сподели Галант пред Wall Street Journal, представен от Ройтерс. " Иран построява военна мощност към Израел, с цел да я употребява. "

Израел и " Хизбула " постоянно си разменят удари през ливанската граница, а околните до Иран хуси в Йемен наподобяват са решени да продължат офанзивите против комерсиалните кораби в Червено море, до момента в който Израел спре да бомбардира палестинците в Газа, означи Ройтерс.

Войната в Газа беше провокирана от изненадваща офанзива на " Хамас " против израелски градове на 7 октомври 2023 година, при която съгласно Израел са убити към 1200 души. Бе обявено, че 240 души са взети за заложници.

При израелската атака до момента са убити 22 835 палестинци в Газа - по оценки на палестинските здравни служби от неделя, като 111 смъртни случаи и 250 ранени бяха добавени към черната статистика през предходните 24 часа.

Боевете разселиха по-голямата част от 2,3-милионното население на Газа, оставиха доста домове и гражданска инфраструктура в руини и предизвикаха изострен дефицит на храна, вода и медикаменти.

Блинкън сподели, че ще каже на Израел, че е неотложно да създадат управляващите му повече, с цел да предотвратят жертви измежду цивилното население в Газа и че на палестинските цивилни би трябвало да бъде разрешено да се върнат по домовете си, а не да бъдат притискани да напущат Газа.

Той направи това изказване на взаимна конференция с катарския министър председател шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани в столицата Доха.

Блинкън предупреди, че спорът сред Израел и " Хамас " може да обхване района, " причинявайки още повече премеждия и неустановеност ". САЩ работят, с цел да попречат на разпространяването на спора, акцентира държавният секретар.

Кралят на Йордания Абдула прикани Блинкън да употребява въздействието на Вашингтон върху Израел, с цел да го притисне за неотложно преустановяване на огъня и предизвести за " пагубните последствия " от продължаващата военна акция на Израел.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху на собствен ред даде обещание да продължи борбата.

" Войната не би трябвало да бъде спирана, до момента в който не реализираме всички цели: елиминирането на " Хамас ", връщането на всички наши заложници и гаранцията, че Газа към този момент няма да съставлява опасност за Израел ", сподели министър председателят при започване на седмичното съвещание на кабинета на неделя. " Казвам това както на нашите врагове, по този начин и на нашите другари. "

 

Катарският министър председател съобщи на конференцията с Блинкън, че убийството на водач на " Хамас " при израелски удар в Бейрут е засегнало способността на Доха да посредничи сред палестинската формация и Израел. Въпреки това Катар ще продължи напъните си, акцентира той.

След диалозите си с Блинкън шейх Мохамед също прикани за неотложно преустановяване на огъня, като съобщи, че непрекъснатите облици на гибел и опустошения в Газа водят до понижаване на чувствителността на хората към ужасите на протичащото се, съобщи Асошиейтед прес.

" Това е огромно тестване за нашата човечност ", сподели той. " Ние търсим стабилно бъдеще, обаче в този момент фокусът е върху прекъсването на боевете ".

Освен това Блинкън дефинира като " невъобразима покруса " гибелта на двама публицисти на Ал Джазира при удар, за който беше упрекнат Израел.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР