Блестяща в златисто арт инсталация от три арки и надпис

...
Блестяща в златисто арт инсталация от три арки и надпис
Коментари Харесай

Security check, кич, портал към отвъдното: Критики към арт инсталацията пред „Александър Невски“

Блестяща в златисто арт апаратура от три арки и надпис „ Светлината в нас “, ситуирана до храм-паметника „ Свети Александър Невски “, предизвика голям брой мнения в обществените мрежи. Под тях беше ситуирано алено чердже със сини кантове, което се оказа, че към този момент е изчезнало.

„ Най-емблематичната софийска забележителност храм-паметник „ Св. Александър Невски “ засиява с ново архитектурно осветяване, което акцентира културното завещание, а през целия декември площадът от ул. „ Г. С. Раковски “ към храмовете „ Света София “ и „ Свети Александър Невски “ ще заживее с празнични концерти, декорация и разнообразни интензивности за жителите и гостите на града “, оповестяват в страницата на регион “Нови Искър ”- Столична община.

Потребителите на обществените мрежи подхождат с подигравка към инсталацията, най-често питайки какви са нейните символика и цел.

„ Това са илюминатите, те са поклонници на светлината! Не може президентът да е масон, а вицето - тамплиер, пък илюминатите да си нямат нищичко посред София! С тази арка желаят да ни кажат, че и те са тук и не ги е боязън да излязат на ярко, ще ме простите и за тоя каламбур “, гласи коментар във фейсбук.

„ По-зле е в сравнение с допусках. Отдалеч наподобява на позлатен security check за багаж, " светлината в нас " - за увещание, че не сме глътнали нещо зловредно, само че за какво златен, не мога да си обясня. И изобщо, що за самочувствие е да овладееш мащаба на площад „ Александър Невски “. Или в случай че си в комисия, да го разпишеш “, написа различен консуматор.

Според множеството мнения в обществените платформи инсталацията е „ портал за отвъдното “, „ инстаграмабъл спот “, „ творба на Антихриста “, „ езически портал “, „ жълто тенеке “, „ странна “, „ кичозна “, с „ занемарен “ килим или „ комунистическа пътека “. Други мислели, че разпространяващите се фотоси с творението са колаж. За сметка на това пък последваха колажи с инсталацията.

Писателката Мария Лалева също изрази своето мнение, като направи отправка и към книгите си, в които героите ѝ търсят светлината.

„ Две книги написах, все за тази светлина тъкмо приказвах, там въпроси нямам. Емблемата на София над надписа леко ме разтревожи, ма си рекох: “Светлина да е! За всичко и за всички. Какво тук значи някаква емблема! ” И се успокоих.  Арка като арка. Златна, естествено. При тези налози, дето ги плащаме, и камъни Сваровски могат да си разрешат да инкрустират. Но да не давам повече хрумвания. Замълчи, сърце! И ти, уста! “, написа тя.

„ Обаче аленото чердже не съумявам да си го обясня ни по херметическите учения, ни по езотеричните, ни по богомилските текстове, ни по Дънов, ни по Щайнер, ни по Буда, ни по Шива, ни по демон, ни по ангел.  Е, това ми е болката, въпросът, менталната драма, душевната ми рецесия “, добавя още Лалева.

" Вратата от логото на " Промяната " пред храма!? То бива, бива, само че чак пък толкоз...! ", отбелязва Евгений Михайлов, бивш народен представител от Съюз на демократичните сили.

 „ Щастлив съм, че посрещаме началото на коледните празници с подарък за всички софиянци и посетители на София - едно от най-знаковите места сред храмовете „ Св. Александър Невски “ и „ Света София “ да бъде пешеходна зона. Искам да благодаря на всички, които помогнаха това да се случи. На предходната администрация, на общинския съвет, на екипа, който украси това място, с цел да изживеем тази празнична страст. Цялото пространство към площад " Св. Александър Невски " през декември ще бъде изпълнено с живот и коледно въодушевление, с цел да може всеки един от нас да усети коледния дух. Бъдете здрави, бъдете дружно и дано всеки един от нас намира светлината в себе си. София заслужава да свети! “, разяснява преди дни кметът на София Васил Терзиев.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР