Благовещение е празник, който обединява всички християни, без значение дали

...
Благовещение е празник, който обединява всички християни, без значение дали
Коментари Харесай

Благовещение е! Какъвто е денят, такава ще е и цялата година

Благовещение е празник, който сплотява всички християни, без значение дали православни, католици или протестанти. Отбелязваме го на 25 март. Това е денят, в който се счита, че Архангел Гавраил е донесъл вестта на Дева Мария, че нейният наследник ще бъде Спасителят. В българските национални показа пък денят се свързва с окончателното настъпване на пролетта и се назовава Благовец. Смята се, че на този ден идват и лястовиците и, в случай че ги забележим, смъкваме мартеничката си, написа списание Hera.bg

Както премине този ден, такава ще бъде цялата година счита народът. Затова е добре да станеш рано, да хапнеш, да почистиш къщата, да подредиш градинката. Смята се, че денят е мил и на него по-малко боли, а отровите нямат мощ. В предишното заради тази причина предците ни избирали този ден да продупчат ушетата на девойките и да бележат животните. Не забравяйте да сложите пара в джоба, че, в случай че ви закука куковица, цяла година да имате пари.

На Благовещение излизат самодивите. А също змиите и гущерите, които в предишното народът ни гонел със заклинания и подрънчаване на железни предмети. Жените през този ден не трябва да пипат остри предмети - игла, ножица, с цел да се предпазят от захапване на змии през лятото. По-рано сутринта се палят огньове с говежда тор, също за прогонване на влечугите, а болните оставят облекла в гората за здраве - да ги полазят змиите.

На този ден пчеларите отварят кошерите, с цел да е сладостен медът. Домакините с градини сеят краставици и пипер - да са хубави да не горчат и лютят. Засяват се и овощните дръвчета да е прекрасен, сладостен плодът.

Благовещение се пада към момента по време на Великденските пости, по тази причина на трапезата има постни ястия. Все отново това е денят, в който слагаме и риба на масата.

От този ден нататък, както се споделя, се " хващаме за зелено " по този начин, че на трапезата също така, слагаме чорба от коприва или друго ядене от спанак, лапад, магданоз. Характерно за Благовец също е лучникът, тук-там пък месят самун или кравай с форма на змия.

Имен ден имат всички, които носят нещо богатство в името си: Благовест, Благой, Блага, Добрин.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР