Благовещение е един от големите пролетни празници. Той е част

...
Благовещение е един от големите пролетни празници. Той е част
Коментари Харесай

Благовещение е – празник на всички християни

Благовещение е един от огромните пролетни празници. Той е част от Великденския празничен цикъл и постоянно се отбелязва на 25 март.
Благовещение e празник за всички християни, без значение от традицията и църквата, към която принадлежат. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария богатствата новина, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. В националните показа този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно събуждане на природата.
Според националните поверия след Благовещение всеки гледа да излиза от къщи утолен и с пари в джоба, та в случай че го закука кукувицата, да бъде през цялата година утолен и с пари. Вярва се, че в случай че някой види на първо време щъркел, който не лети, а лежи или върви, недобро ще го сполети. Ако мома или момък види на първо време лястовица, три пъти завързва празна забрадка, слага я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе.
В този ден се правят действия с насърчаващо значение, което приписват на празника. Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, с цел да са " благи ", " плашат " овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, тъй като се има вяра, че по-малко ще ги боли. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, с цел да събират сладостен мед. Пробиват ушите на момиченцата, с цел да им сложат обици. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята мощ.
Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. " Събуждат се и излизат от дупките " змиите и гущерите. В тази връзка се извършват редица обредни дейности, които съгласно националните вярвания имат предпазваща и прогонваща мощ. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и поставят говежда тор да пуши и прогонва влечугите.
Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с бягане обикалят двора и къщата. Тези дейности са съпроводени с изричането на специфична словесна формула: " Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец " или " Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне " и други под. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, с цел да не ги хапят змиите през лятото. Пак за предотвратяване дамите не шият ¬ " да не ги дупчат змиите ", не месят самун, " че ще се свие змия на него ".
На обредната софра участват риба (изпечена или сварена), шарена пита, лучник.
Именници на този ден са Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР