Благотворителна изложба беше открита в Националната библиотека "Св. Св Кирил

...
Благотворителна изложба беше открита в Националната библиотека "Св. Св Кирил
Коментари Харесай

Благотворителна изложба в Националната библиотека до 22 юни


Благотворителна галерия беше открита в Националната библиотека "Св. Св Кирил и Методий". Инициатори са живеещият от 3 десетилетия в Канада Петър Георгиев – Рей и скулпторът Христо Михайлов. И двамата споделиха пред БГНЕС, че одобряват самодейността като голяма привилегия в поддръжка на българската просвета, защото както е известно парите за изкуство в никакъв случай не са задоволителни, а средствата от бюджета са минимални.

Експозицията ще бъде изложена във фоайето на библиотеката до 22 юни. Със събраните средства ще бъде построен първият в страната Музей на книгата. В него ще се съхранява както истински произведения, по този начин и цифрови копия като тефтерчетата на Левски и Ботев. Ще има и 3D мапинг. Очаква се публично да отвори порти на 7 декември.

БГНЕС напомня, че на конференция, шефът на библиотеката доцент Красимира Александрова съобщи, че годишно получават като делегирана дотация от бюджета към 3 милиона лв.. "Парите са извънредно незадоволителни за заплати, цифровизация и поправки. Фондът ни разполага с 8 милиона документа, а са цифровизирани едвам 10% от общия брой. Но макар компликациите Музей ще има, без значение какъв брой средства съберем на изложбата “, разяснява в отговор на БГНЕС Александрова.

В рамките на юбилейните празнувания библиотеката работи и по различен план – създаване на обучителен център в постройката, където учители дружно с специалисти могат да вършат открити уроци и семинари. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР