Благотворителен базар за събиране на средства за изграждане на паметник

...
Благотворителен базар за събиране на средства за изграждане на паметник
Коментари Харесай

Бургас търси 500 000 лева за паметник на Левски

Благотворителен базар за събиране на средства за създаване на монумент на Васил Левски в Бургас ще се организира идната неделя, 17 декември, на площад „ Тройката “ в морския град. Каним бургазлии да поддържат самодейността, заяви Велина Димитрова от фондация „ Гордите българи “, основател на събитието.

Има подготвен план за монумент на Апостола на свободата, който да бъде повдигнат против постройката на общината. Той е на архитектите Васил Дончев и Филипа Гугучкова, а скулптурата ще бъде направена от Радостин Дамасков. Негови са скулптурите на Петя Дубарова и Александър Георгиев - Коджакафалията.

Паметникът ще е комбинация, в която статуята на Левски ще бъде с височина 3,5 метра, а дружно с постамента ще е близо 5 метра. В композицията ще има и лъв, който ще е височина 1,60 метра и ще е насочен към улица " Александровска ".

Необходимата сума за основаването на паметника е близо 500 хиляди лв.. В това число влизат средствата за строително-монтажните действия, за осветлението, както и за фигурите на Левски и лъва, които ще са отлети от бронз.

" Базарът ще предлага ръчно направени украси, картички, картини и сувенири, предоставени от няколко бургаски учебни заведения и създатели от цяла България, както и Българската православна черква, в лицето на Бургаското духовенство. На събитието ще участва и фотограф, който ще направи на всеки, който желае Коледна фотосесия на фона коледната декорация ", съобщи Велина Димитрова.

" Заповядайте на базара, с цел да подкрепите Великото ни дело, с цел да оставим дружно на поколенията заветите на Апостола и да увековечим неговата Светла персона, с цел да не забравяме в никакъв случай кои сме и за какво сме се борили за България! ", приканват уредниците.

Паметникът ще бъде построен напълно с дарения. Всеки българин, който желае да поддържа благородното начинание може да подари средства по банкова сметка:

Първа капиталова банка IBAN: BG02FINV91501017699161

PayPal: @Gorditebulgari
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР