Благоприятното географско местоположение на Република Панама изиграха огромна роля в

...
Благоприятното географско местоположение на Република Панама изиграха огромна роля в
Коментари Харесай

Малката държава с кораби колкото САЩ и Китай, взети заедно

Благоприятното географско местонахождение на Република Панама изиграха голяма роля в историята на нейното развиване. Държавата е най-важният свързващ детайл в морската търговия, защото се намира сред Тихия и Атлантическия океан. Панама също се счита за една от най-безопасните и некорумпирани страни в Латинска Америка.

В продължение на към 100 години Панамският канал служи като различен и безвреден маршрут за корабите, а самата транспортна конструкция, която се простира на 77 километра, се счита за инженерно знамение на актуалния свят. Като цяло Панамският канал пропуща през своята шлюзова система към 14 000 кораба годишно.

Изненадващо, множеството от тях плават под флага на Панама - към 8600 търговски кораба. За още по-ярко съпоставяне: Съединени американски щати публично разполагат единствено с 3400 кораба, а Китай - с към 3700, написа zen.yandex.ru.

Защо такава дребна страна като Панама има толкоз огромен брой кораби, повече от тези на двете най-големи стопански системи в света, взети дружно?
 Снимка 368131
Източник:

Лесно вписване, евтина р аботна мощ и без налог върху приходите

В реалност всичко се случва по друг метод: непознати кораби в действителност плават под флага на страната, като по този метод заобикалят строгите регулаторни условия към плавателните съдове, както и към наетите служащите в своите страни.

Правителството на Панама сътвори изискване за отворена регистрация - " open flag ": т.е. потреблението на панамския националния байрак прави доста по-бързо и елементарно вписване на кораб, даже посредством онлайн услуга.

В същото време става допустимо незабавно да се наеме евтина работна ръка от чужбина. Освен това, като се изключи че по този метод се понижават разноските на фирмите, държавното управление не изисква заплащането на налози върху приходите.

За първи път такава система за регистрация е въведена в Панама през 1922 година. Тогава първите регистрирани кораби под панамски флаг са били американски пътнически кораби. Така съобразителните им притежатели се пробват да заобиколят настоящия тогава в Съединени американски щати изсъхнал закон и да продават алкохол на борда. След позитивен опит стартира напор от корабособственици, нетърпеливи да заобиколят строгото американско законодателство и да спестят от приходите си, като записват кораби в Панама.

В следвоенния интервал, започвайки след 1945 година, панамският флот нараства още по-бързо. Американците корабособственици увеличаваха облагите си посредством редуциране на разноските, до момента в който европейците бягаха от високите налози на Стария континент.

Поради голямото търсене на отворена регистрация на кораби, редица разрастващи се страни също взеха решение да открият за непознати компании личния си флот. Днес Панама продължава да води по брой регистрирани кораби, следвана от Либерия, Маршаловите острови, Хонконг и Сингапур.
 Снимка 269735
Източник:

К акв и са изгодата и вредите за страните в т ози лист ?

Всъщност за Панама основаването на този огромен корабен указател се трансформира в извънредно потребен развой, при който в бюджета на страната постъпват към половин милиард $ годишно единствено от услуги, налози и митнически такси.

Но макар известността на системата " open flag ", нейните критици се оплакват от разрастването на корупционни практики и упорстват за нейното унищожаване.Освен това, съгласно тях, системата разрешава да се скрие информация за същинския притежател на кораба, до занемаряване на редица правила и условия към наеманите моряци.

В началото на 2000 година представители на Международната федерация на транспортните служащи (ITF) сигнализираха, че държавното управление си затваря очите за доста нарушавания.

От 1958 година панамската регистрация е една от най-хубавите, само че има редица нарушавания в региона на контрола. Въпреки това до 2000-те години обстановката се утежни коренно. Бяха разкрити случаи на закупуване на регистрационни документи и лицензи, хора непозволено получаваха документи, като в това време нямаха безусловно никакъв опит и знания в навигацията. Подобни условия доведоха до редица произшествия.

Между другото, панамският флот бе водач по брой повреди с плавателин съдове. Инцидентите не са разследвани, обикновени правила са нарушени при изключителни обстановки.

Съгласно интернационалното право страните с отворени регистри са длъжни да правят надлежна инспекция на корабите, както и да се придържат към строги правила при следствието на аварии или нещастни случаи.
 Снимка 515448
Източник:

След 2008 година картината с контрола се усъвършенства

До към 2008 година Панама пренебрегваше отговорностите си по интернационалното право. Въпреки това, с идването на новата администрация в Панамската морска администрация, картината стартира да се усъвършенства: страната съумя да понижи броя на нарушаванията и даже да влезе в белия лист на Парижкия меморандум за съгласие по отношение на държавния пристанищен надзор на корабите (Paris MOU).

Към сегашния миг Панама продължава да бъде включена в белия лист на меморандума. Страната е подобрила и инспекционния надзор - към този момент всеки транспортен съд минава през задълбочени и строги инспекции. Благодарение на обновената политика Панама беше включена в белия лист и на Токийския меморандум за съгласие.

Също по този начин сред 2017 година и 2019 година процентът на задържане на панамски кораби е понижен до 1,08%, което е най-хубавият индикатор спрямо предходни интервали.

През първата половина на 2020 година са осъществени повече от 5000 инспекции на кораби, плаващи под флага на Панама, а броят на задържанията през 2020 година е понижен с 46% спрямо 2019 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР