Благоевградският депутат Росен Желязков от ГЕРБ-СДС бе избран за председател

...
Благоевградският депутат Росен Желязков от ГЕРБ-СДС бе избран за председател
Коментари Харесай

Факт е! Благоевградският депутат Росен Желязков избран за председател на НС

Благоевградският народен представител Росен Желязков от ГЕРБ-СДС бе определен за ръководител на 49-ото Народно заседание със 136 гласа „ за “, 0 - " срещу " и 94- " въздържали се ".

Другата номинация за ръководител на Народното събрание бе издигната от „ Възраждане “ – Петър Петров. Тя бе отхвърлена с 36 гласа " за ", 59 бяха " срещу " и 139 се въздържаха.

Росен Желязков е роден на 5 април 1968 година в София. Завършва право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, след което работи поредно като юрист, старши юрист, секретар и кметски наместник в регион „ Средец “ на Столична община. В продължение на три години от 1995 година е юрист по гражданско и комерсиално право. През 1998 - 1999 година е заместник-кмет по направление „ Законност и надзор “ на регион „ Лозенец “ на Столична община.

През ноември 2003 година Росен Желязков е назначен за секретар на Столична община. Остава на поста до 2009 година, когато е назначен за основен секретар на Министерския съвет. В интервала 2011 - 2013 година е ръководител на Управителния съвет на Института по обществена администрация и представител на Република България в Европейския институт по обществена администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия,пише бта.

На 5 декември 2014 година Росен Желязков е назначен за консултант на министър-председателя Бойко Борисов по въпросите на административната промяна и по въвеждането на електронно ръководство. Той взе участие в стратегическото обмисляне и създаването на политиките в региона на държавната администрация и електронното ръководство и в изработването на стратегии в региона на публично-частното партньорство, локалното самоуправление и локалната администрация.

От 28 септември 2016 година до 15 януари 2018 година, когато е назначен за ръководител на Комисията за контролиране на известията, Росен Желязков е ръководител на Държавната организация " Електронно ръководство “. На 20 септември 2018 година е определен от Народното събрание за министър на превоза, осведомителните технологии и известията и заема този пост до 12 май 2021 година

Росен Желязков е бил народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно заседание (2021 - 2022). Стана народен представител от област Благоевград.

През октомври 2022 година той е номиниран от коалиция ГЕРБ-СДС за ръководител на 48-ото Народно заседание, само че до избора му не се стига, откакто „ Продължаваме промяната “ не поддържа избора му. След тридневни диспути на 21 октомври 2022 година за ръководител на Народното събрание е определен депутатът от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов, а Росен Желязков – за заместник-председател на Народното събрание.

На 11 април 2023 година на среща с депутати от ГЕРБ в централата на партията в София ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов оповестява, че обединението ГЕРБ-СДС ще номинира Росен Желязков за ръководител на 49-ото Народно заседание. За да бъде определен са нужни минимум 121 гласа. ГЕРБ-СДС разполага с 69 след последните предварителни парламентарни избори на 2 април 2023 година (Биографична информация - Източник: отдел „ Справочна “, БТА)

/ВД/

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР