Благоевград. Голяма част от българския политически елит, който има отношение

...
Благоевград. Голяма част от българския политически елит, който има отношение
Коментари Харесай

Д-р Кирил Алексиев, Регионален исторически музей-Благоевград, за събитията от 9 септември 1944 г.: Голяма част от българския политически елит е избит без съд и присъда

Благоевград. Голяма част от българския политически хайлайф, който има отношение към дотогавашната власт, е избит без съд и присъда. Това сподели за Радио „ Фокус “-Пирин доктор Кирил Алексиев, организатор в Регионален исторически музей-Благоевград, във връзка събитията от 9 септември 1944 година Той акцентира, че казусът на историята, изключително когато се отнася за по-ново време, е това, че би трябвало да отмине избран интервал от години, с цел да може да се даде обективно мнение по даден въпрос, изключително когато тълкуването му е изпълнено с несъгласия и проблеми.
„ Много мъчно е да се даде оценка от позиция на нашето съвремие. Голяма част от историците, които могат да се занимават с него, също са живели по това време, тъй че ние сме натоварени с идеологически багаж във връзка с 9 септември. Аз, като човек, който е роден по време на по този начин наречения социалистически режим в България, учих напълно разнообразни неща в историята “, сподели Алексиев.
По думите му това е бил ден на социалистическо-комунистическо въстание, нова дата в хронологията на историята на България и на българския народ. „ Място, когато се свършваше с монархофашисткия режим, основаване на чиста и свята република по идеалите на Левски. Идеологическата натовареност беше извънредно огромна, прикриваха се един голям масив от обстоятелства, които демонстрират, че тази дата в действителност не е чак толкоз светла. Въпреки това, остават огромни несъгласия, а мненията се люшкат от едната в другата прекаленост - от доста светла дата на всенародно въстание до най-кървавия прелом в най-новата българска история. Има съображение да се каже по този начин, тъй като незабавно след 9 септември се развихря една кървава вакханлия в България “, сподели Алексиев.
Лора КАЛЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР