Благоевград е мултинационален град, тук от години живеят хора с

...
Благоевград е мултинационален град, тук от години живеят хора с
Коментари Харесай

Сдружение открива македонския културен клуб, РСМ нямала връзка с това

" Благоевград е мултинационален град, тук от години живеят хора с разнообразни националности, нямаме никакъв проблем между тях, в противен случай, ние сме една общественост ", сподели пред Българска телеграфна агенция кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Коментарът на градоначалника е по отношение на идното разкриване на македонски културен клуб в града.

Илко Стоянов уточни, че клубът се разкрива върху частен парцел и общината няма отношение. Получено е само уведомително писмо за идното разкриване. Уведомлението е от „ Сдружение за отбрана на съществени самостоятелни човешки права “.

" До този миг не е имало напрежение в града, уповавам се и отсега нататък да няма и този клуб да не е мотив и да не е за основаване на напрежение ", уточни Илко Стоянов.

" Клубът, който следва да се открие, е ориентиран към нова просвета на взаимоотношения ", сподели за Българска телеграфна агенция Атанас Мазев от сдружението, което е основател за откриване на македонския културен клуб.

Атанас Мазев уточни, че РСМ на този стадий няма връзка с разкриването на клуба и това е напълно самодейност на сдружението. " Финансовата поддръжка е от наши етнически братя от Канада ", уточни Мазев. Във връзка с изявление на премиера на РСМ Димитър Ковачевски за приготовление на документи за откриване на културен център в Благоевград, Мазев сподели, че е евентуално Ковачевски да има поради друга конструкция.

" Ядрото на сдружението, което инициира откриването на клуба, е от седем души, към което има и други хора ", сподели още Мазев.

През 2019 година в Окръжен съд – Благоевград е формирано дело по искова молба на Окръжна прокуратура – Благоевград, по отношение на основаване на сдружението и задачите, които са набелязани пред него. В решението на съда се показва, че са налице предпоставки за преустановяване на сдружението с претекста, че част от дефинираните в устава му цели и средства за тяхното реализиране опонират на Конституцията на Република България. Делото е обжалвано и пред по-горни инстанции.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР