Благодаря за изслушването, защото в медиите се появяват какви ли

...
Благодаря за изслушването, защото в медиите се появяват какви ли
Коментари Харесай

Министър Гечев в НС: В страната има продукция за над 3 млрд. евро, която не може да се продаде

„ Благодаря за чуването, тъй като в медиите се появяват какви ли не тълкования за украинското зърно. Искам да изложа обстоятелствата такива, каквито са, и да чуя вашето мнение.

 

Още предходната година съм уведомил Европейска комисия за смушения на пазара на слънчоглед – на 2 септември. Като министър сигнализирах, че европейските коридори за взаимност не работят както би трябвало и основават аномалии.

 

В страната остава продукция за над 3 милиарда евро, която не може да се осъществя. Европейска комисия дава отговор, че не намира огромни разстройства на пазара. На 15 март още веднъж писах писмо, с което сигнализирам и желая отваряне на европейските средства от спешния запас за отплата на производителите и желаеме Европейска комисия да се намеси на пазара на този вид аномалии, които се случват. Януш Войчеховски отговори след митинги в пет страни, че Европейска комисия има намерение да направи пакет от ограничения, който е единствено финансов.

 

На 31 март няколко страни изпратиха взаимно писмо до ръководителя на Европейска комисия Фон дер Лайен, с което акцентират проблемите и желаят редица ограничения, а тя отговори, че Европейска комисия е подготвена да отпусне още средства и прекъсване на четири култури – пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, към засегнатите страни “, съобщи земеделският министър Явор Гечев.

 

„ Аномалията в България е много сериозна и огромна. Ние първи констатирахме това и гласът ни не бе чут още през септември. На Разпети петък имахме виртуална среща с другите министри от другите пет страни, в които коментирахме съответните ограничения, само че не сме коментирали самостоятелно прекъсване.

 

Полша спря първо. Българската страна в първия вероятен миг направи същото. Ние главно имаме проблем с няколко култури – слънчоглед, пшеница, изсъхнало мляко, мед “, добави още той.

 

" Вчера Европейската комисия на процедура вкара европейски забрани за четири култури - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, уточни той.

 

Уверението на Европейска комисия е, че това е до 5 юни, тъй като оттогава е действието на новия правилник, добави той. Гечев уточни, че декларацията на Комисията е, че възбраната на тези култури ще продължи и отсега нататък, като Европейска комисия включи втори пакет от култури, които другите страни са дали за проучване, измежду които са сухото мляко и медът.

 

„ Във втория пакет от 100 млн., България взема още към 10 млн. евро. Това е предлагането на комисията “, уточни Гечев и добави, че тази информация е пристигнала през вчерашния ден.

 

Той означи, че в възбраната на Европейска комисия в последния миг е влезнал и текст, който разискват на дипломатическо равнище и който споделя, че покупко-продажбите, които са след 5 юни, би трябвало да се изпълнят и тези, които са авансово подписани, което е значителен проблем.

 

Гечев добави, че при европейската възбрана решението на Министерския съвет за единична възбрана ще би трябвало да бъде анулирано.  

 

По думите му отношението към Украйна не трябва да е обвързвано с търговски връзки.

„ България е втора страна по веригата. Има пренасищане на пазара в Черноморския район. Наличност по складовете към 31 март: Пшеницата към 2022 година по същото време е била 1,6 милиона тона, в този момент – 2,4 млн. тона; царевицата – със 116 хиляди тона наличия повече “, даде информация министърът.

 

„ Последните 18 месеца в Европа виждаме тежки инфлационни процеси, които натиснаха безусловно целия Европейски Съюз и се отразиха на цените у нас. Служебното държавно управление заявихте, че в действителност ще спрете над 20 артикули от Украйна, като ми е забавно изработен ли е разбор по какъв начин би се отразила тази възбрана върху цената, която заплащат потребителите в България? “, попита Настимир Ананиев от ПП-ДБ и акцентира, че родният бизнес би трябвало да се поддържа, само че фокусът би трябвало да бъде потребителят.

Гечев предлага анулация на националната възбрана за импорт на украинско зърно

 

„ Анализи непрекъснато се вършат и ще не престават да се вършат. Пазарът е нарушен, с войната на процедура комерсиалните коридори са нарушени и има особеност освен у нас. Европейска комисия също направи разбори, които удостоверяват тезата на българското държавно управление. Някъде по веригата пазарът не реагира както би трябвало, не при производителите. Цената на консуматор и производител би трябвало да са в баланс.

 

Цената на сухото мляко – в този момент е 80 стотинки при производител, около нова година беше 1,10-1,20. Такова поевтиняване обаче не виждат крайните консуматори “, отговори министър Гечев.

 

Той разясни, че е открито, че българският мед се разрежда, а той кардинално е пример за качество. „ Заедно със Словения желаеме смяна в регламента за пакетиране на меда, с цел да се вижда наличието. “

 

„ Не единствено Унгария, а и Полша сигнализира по системата за ранно известявания за проблеми с качеството на продуктите. Много е значимо какво влиза през българската граница. Ние ревизираме на процедура всеки случай. По европейски правилник ние сме втора страна, отново да повторя. Въпреки това съм издал заповед за спомагателен надзор.

 

Няма значими проблеми при слънчогледа, такава му е структурата. Има открити складови вредители, спомагателни артикули – не са основни, тъй като и в Румъния като първа цедилка е спрян, каквото е спряно. Правим спомагателни проби и на крайния артикул. Има цялостен надзор, убеждавам Ви в това, няма компромис. Почти няма украинска пшеница, от която да се прави самун. “

 

„ Имаме 32% по-малко експорт на пшеница. След последните ограничения имаме добър експорт – към 100 тона на седмица, което се надявам да укрепи нещата. Юни е жътвата – би трябвало да освободим място за новата годишна продукция. Слънчогледът – произвеждаме 2 млн. тона годишно, внасяме 1 милион звук ", информиа още Гечев.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР