Благодарение на стратегическия въздушен транспорт на НАТО са направени решаващи

...
Благодарение на стратегическия въздушен транспорт на НАТО са направени решаващи
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО помага на съюзниците си в кризата с COVID-19

Благодарение на стратегическия въздушен превоз на НАТО са направени решаващи доставки за съдружниците, в това число за България, Литва, Полша и Румъния. Чехия, Унгария, Холандия, Норвегия, Словения, Турция и Съединените щати са изпратили здравна и финансова поддръжка на най-новия съдружник – районен съд Македония.
Това разгласи във видео конференцията Йенс Столтенберг, който срещна медиите с помощта, оказана от пакта през последните няколко дни.

По думите му Центърът за реагиране при бедствия на НАТО улесни доставката от Дания за Италия на вентилатори и полева болница до Италия, а от Германия – за Испания.

Става известно, че Турция е доставила медицински доставки на съдружници и сътрудници на Балканите след сходни доставки в Италия и Испания.

Страните от НАТО би трябвало да извлекат поучения от коронавирусната рецесия, като гледат да усилят националните ресурси от здравно съоръжение, с цел да избегнат несъразмерното разчитане на външни снабдители, съобщи Столтенберг.

“Трябва да разгледаме проблемите с доставките на здравно съоръжение и защитни костюми, медикаменти и всевъзможни сходни неща. И също по този начин да IR задаваме въпроси като: прекомерно подвластни ли сме от производството, идващо извън?”, сподели той.

“Националната резистентност в отговорността на НАТО”, сподели той. “Всички тези проблеми – резистентност, национална резистентност, в това число обезпечаване на нужното здравно съоръжение – ще бъдат част от процеса на научаване на уроците след тази рецесия.”

Столтенберг приказва ден преди министрите на защитата на НАТО да проведат видеоконференция, фокусирана върху следствията от пандемията.

Той сподели, че диалозите ще имат за цел да засилят поддръжката сред държавите-членки, по-специално посредством идентифициране на свободен потенциал в доставките и във военния превоз, с цел да се снабдят с медицински уреди там, където е належащо.

Той засегна и евентуалното влияние на коронавирусната рецесия върху разноските за защита измежду страните-членки на алианса, чиито стопански системи се чака да се свият, само че сподели, че е “твърде рано” да се пресмята сривът.

Във всеки случай провокациите, пред които НАТО беше изправена преди рецесията, не са отминали и пактът към момента би трябвало да се оправя с тях.

“Все още има терористична опасност. В киберпространството има закани. И виждаме световното изместване на силата с възхода на Китай и виждаме по-уверена Русия”, сподели Столтенберг.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР