Благодарение на парите на Брюксел привлекателността на Европа за фабрики

...
Благодарение на парите на Брюксел привлекателността на Европа за фабрики
Коментари Харесай

TSMC иска да построи завод за производство на чипове за 10 милиарда евро в Германия

Благодарение на парите на Брюксел привлекателността на Европа за заводи за чипове се усилва

Емил Василев преди 56 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 15:04 | 04.05.2023

Този дребен портативен нуклеарен реактор може да генерира задоволително електрическа енергия с цел да зарежда до 1000 жилища – вижте го

IT НовиниЕмил Василев - 12:16 | 04.05.2023

Мъж даде цялата си финансова информация на изкуствен интелект и го остави да взема решения вместо него

НаукаЕмил Василев - 15:48 | 02.05.2023

Златната кръв: Рядката и мистериозна Rh-нулева кръвна група

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Наскоро утвърденият Закон за чиповете на Европейски Съюз би трябвало да обезпечи доста пари за фирмите, които желаят да влагат и да основат нови благоприятни условия за развиване на Стария континент. Сред тези компании евентуално е и TSMC, която наподобява към този момент води договаряния с най-голямата европейска стопанска система за създаване на нов цех за произвеждане на чипове на нейна територия.

В съдействие с NXP Semiconductor, Bosch и Infineon, TSMC възнамерява да построи нов цех за произвеждане на чипове в Свободната страна Саксония, един от шестнадесетте федерални провинции на република Германия. Първоначалният бюджет на новото дружество ще бъде „ най-малко “ 7 милиарда евро, а общата инвестиция евентуално ще бъде по-близо до 10 милиарда евро.

Според неназовани източници, осведомени с въпроса, тайванският производител на чипове към момента беседва с евентуалните си сътрудници, немското държавно управление и локалните управляващи и окончателните проекти може да претърпят промени. Според източниците новото оборудване може да бъде утвърдено още през август и това ще бъде първият индустриален цех на TSMC, издигнат в Европа.

През последните години TSMC съобщи, че обмисля построяването на цех за чипове в Германия и че е в „ напреднали договаряния “ с локалните управляващи по значимия въпрос за финансирането. Законът за чиповете на Европейски Съюз, който ще влага 43 милиарда евро за стимулиране на полупроводниковата промишленост в Европа евентуално е бил безапелационен претекст за по-нататъшно напредване на тези договаряния.

Новият немски цех ще бъде употребен за произвеждане на 28-нанометрови чипове, до момента в който TSMC продължава да поддържа най-съвременните индустриални процеси вкъщи, в Тайван. Във към този момент утвърденото оборудване, което се построява в Аризона, корпорацията възнамерява да създава 4-нанометрови полупроводници през 2024 година, преди да одобри още по-напредналия 3-нанометров индустриален развой на по-късна дата.

Всяко ново финансиране за фабрики за произвеждане на чипове в Германия ще се нуждае от формалното утвърждение на европейските управляващи, до момента в който TSMC и другите компании явно се пробват да измъкнат повече пари от държавните органи. В Япония TSMC влага 8,6 милиарда $ в нов цех за чипове, като половината от тази сума ще пристигна непосредствено от държавното управление на Токио.

Тайванският колос не е единственият производител на чипове, който се интересува от построяването на нови фабрики в Германия, защото Infineon изразходва спомагателни 5 милиарда евро за индустриален цех в Дрезден. В саксонския град към този момент се намират индустриалните мощности на GlobalFoundries и Bosch. Междувременно Intel отсрочи старта на огромен индустриален план в Германия, като изиска повече средства.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР