Благодарение на направената от Булгартрансгаз инвестиция в терминала в Александруполис

...
Благодарение на направената от Булгартрансгаз инвестиция в терминала в Александруполис
Коментари Харесай

Владимир Малинов: Доставките на втечнен газ от терминала в Александруполис ще допринесат за засилване на конкуренцията и за гарантиране на доставките

Благодарение на направената от " Булгартрансгаз " инвестиция в терминала в Александруполис скоро на българския пазар ще навлязат спомагателни обилни потоци полутечен природен газ (LNG) от Съединени американски щати, Катар и други страни. Това сподели изпълнителният шеф на сдружението Владимир Малинов в изявление за Българска телеграфна агенция във връзка идното начало на комерсиална употреба на обекта. По думите му това e асъдействало за усилване на конкуренцията във връзка с цените и за гарантиране на доставките.

Малинов уточни, че първата тестова партида полутечен природен газ към този момент е на терминала в Александруполис, като се работи по свързването й с построената газопреносна инфраструктура в Гърция. Очаква се комерсиалната употреба на терминала да стартира напролет. " Булгартрансгаз " възнамерява реализацията на още два плана, с които ще бъдат нараснали потенциалите за транспорт от Гърция към България и от България към Румъния.

Българският газопреносен оператор ще проучва евентуалната опция за акционерно присъединяване във втори терминал за полутечен газ в Гърция, като ще търси най-ефективната инвестиция, добави още Владимир Малинов. Изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " дефинира разширението на газовото вместилище в Чирен като една от най-значимите енергийни вложения в района все още.

Ето и цялото изявление:

- Съвсем скоро би трябвало да бъде въведен в употреба терминалът за полутечен природен газ при Александруполис, в който " Булгартрансгаз " има 20 % присъединяване в компанията, която е негов притежател - " Газтрейд " (Gastrade). Какви ще бъдат изгодите за българските консуматори?

- Терминалът за предпазване и регазификация на полутечен природен газ в Александруполис е предпочитан план със стратегическо значение за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки както за България, по този начин и за района. Благодарение на направената от " Булгартрансгаз " инвестиция скоро на българския пазар ще навлязат спомагателни обилни потоци полутечен газ от Съединени американски щати, Катар и други. Безспорно това ще способства за усилване на конкуренцията във връзка с цените и за гарантиране на доставките.

Първата тестова партида полутечен природен газ към този момент е на терминала в Александруполис, работи се по свързването й с построената газопреносна инфраструктура в Гърция. Очакваме комерсиалната употреба на терминала да стартира напролет.

- Самият терминал трябваше да бъде подготвен към този момент. Откъде пристигна забавянето?

- В построяването на сходни енергийни планове за жалост нерядко пораждат условия, които водят до закъснение в индикативните периоди. В случая забавянето пристигна в процеса по създаване на плаващата платформа за регазификация и предпазване за терминала за полутечен газ край Александруполис. В средата на месец септември (2023 г - бел. ред.) дружно с представители на останалите акционери в плановата компания посетихме корабостроителницата на " Кепел корпорейшън " (Keppel Corporation) в Сингапур, в която се изграждаше оборудването и обсъдихме ограничения, с които да се преодолее забавянето. Дейностите бяха ускорени и в средата на декември оборудването към този момент беше в пристанището в Александруполис.

- Заговори се за присъединяване на " Булгартрансгаз " в още един терминал за полутечен газ. Доколко реалистично е това да се случи? Какво ще бъде присъединяване на българското сдружение?

- Като виновен газопреносен оператор " Булгартрансгаз " следи трендовете за развиване на газовия пазар. Целта ни е да работим по развиване на инфраструктура, която да подсигурява, че за българските консуматори са обезпечени надеждни, налични и разнородни доставки на природен газ. Геополитическите фактори и пазарните трендове през последните няколко години обрисуваха сериозен растеж на каузи на втечнения природен газ в енергийния микс на Европа, като към този момент са над 45 %. Увеличаването на доставките на LNG от надеждни сътрудници и на конкурентни цени е от основно значение за енергийната сигурност на България и страните от Югоизточна Европа. Ето за какво " Булгартрансгаз " ще проучва евентуалната опция за акционерно присъединяване във втори терминал за полутечен газ в Гърция, като ще търсим най-ефективната инвестиция. Безспорно по този метод ще осигурим достъп до още по-конкурентни условия за българския пазар на природен газ.

- България съумя ли да реализира към този момент цялостна диверсификация на източниците на природен газ?

- В последните години " Булгартрансгаз " поредно и целеустремено влага в модернизацията и развиването на газовата инфраструктура. В резултат е реализирано доста положително равнище на двупосочна междусистемна съгласуваност с всички прилежащи страни, а по този метод и достъп до разнообразни източници на природен газ, в това число LNG.

Благодарение на тези вложения и съществуващите различни трасета при спирането на газовите доставки от Русия за България през април 2022 година за българския бизнес и потребителите бяха обезпечени нужните количества природен газ - без никакви ограничавания.

Същевременно следва да се регистрира възходящото търсене на LNG и природен газ от различни източници в района, което промени посоката на газовите потоци. За да продължи снабдяването и достъпът до задоволителни количества газ в изискванията на стабилно повишаваща се интеграция на пазарите в страните от Югоизточна Европа, е належащо да бъдат увеличени потенциалите за регазификация на полутечен газ и за преноса му в посока от юг на север.

Това е още една причина за интереса и целесъобразността от нова инвестиция на " Булгартрансгаз " в LNG терминал.

Още по-важно е партньорството ни с газопреносните оператори в Източна и Югоизточна Европа за осъществяване на стратегическия план за Вертикалния газов кулоар. Ще употребявам опцията да напомня, че на 19.01.2024 година в Атина беше възобновен Меморандумът за съгласие за реализация на самодейността, към която се причислиха и газовите оператори на Украйна, Молдова и Словакия. Потвърдени бяха проектите за уголемение на инфраструктурата на участниците, което да разреши удвояване на опциите за доставка до нашите пазари на LNG. Предложенията за планове за уголемение бяха оповестени за социална консултация от всички оператори по самодейността по едно и също време на 31 януари. " Булгартрансгаз " възнамерява реализацията на два плана, с които ще бъдат нараснали потенциалите за транспорт от Гърция към България и от България към Румъния.

Считаме, че тези лимитирани стратегически вложения за диверсификация и енергийна сигурност в страните от Вертикалния кулоар са подобаващи за подкрепяне от Европейски Съюз и страните членки, което в допълнение би способствало навременната им реализация и икономическата успеваемост на трасето.

- След като " Булгартрансгаз " подписа съглашение с турската държавна енергийна компания " Боташ ", може ли европейските консуматори да купуват природен газ от България, който получаваме посредством съглашението с турската компания?

- Благодарение на взаимната работа сред екипите на " Булгартрансгаз " и " Боташ " успяхме да подпишем съглашение за междусистемно свързване на газопреносните мрежи на България и Турция в точката Странджа/Малкочлар. То е от основно значение за диверсификацията на източниците на природен газ освен за България, а и за районния и европейския газови пазари. Чрез газопреносната мрежа на Турция се обезпечава достъп до природен газ от рандеман от локални залежи, Азербайджан, Иран и световния пазар на полутечен газ чрез терминалите за регазификация в Турция.

- Природният газ въпреки всичко е преходно гориво при така наречен зелена промяна. В същото време " Булгартрансгаз " взе участие със съществени вложения в построяването на газови връзки, даже и в разширението на подземното газово вместилище в Чирен. Ще се оправдаят ли всички тези вложения?

- В процеса по декарбонизация и реализиране на общоевропейските цели за зелена промяна природният газ ще резервира ролята си на преходно гориво със своя дребен въглероден отпечатък. Тенденциите сочат, че потреблението на природен газ в района ще се усилва. А и делът на природния газ в производството на електричество и отопление ще се резервира. Не бива да забравяме и смисъла на природения газ в процеса по развиване на технологиите за предпазване на въглерода. В този смисъл вложенията в плановете, по които работим, освен ще се оправдаят, а и са нужни, тъй че страната ни да разполага с достъп до конкурентен запас, с цел да реализира енергийния преход.

Бих определил разширението на газовото вместилище в Чирен като една от най-значимите енергийни вложения в района все още. Ръстът на доставките към България и Югоизточна Европа от различни източници, в това число и полутечен природен газ, покачва доста потребността от уголемение на газовото вместилище. Работи се интензивно по плана и чакаме до края на актуалната година той да бъде финализиран.

- Като приказваме за зелена промяна разумният преход на природен газ е заменянето му с водород. " Булгартрансгаз " към този момент разгласи реализацията на сходни планове, разкажете малко повече за тях.

- През ноември 2023 година Европейската комисия включи първия водороден план за България в листата на Проектите от общ интерес за Европейски Съюз. Предложеният от " Булгартрансгаз " план " Водородопреносна инфраструктура в България " е основен за осъществяване на концепцията за превозване на чист водород. Планираната инфраструктура се състои от нов водопровод с дължина към 250 км и две компресорни станции в региона на Дупница и Кулата. Предвижда се основаването на атомна точка на междусистемно свързване с мрежата на гръцкия газопреносен оператор " ДЕСФА " (DESFA) в региона на Кулата/Сидирокастро. Новата инфраструктура ще разрешава двупосочен транспорт както на водород, създаден в страната, по този начин и на водород от Гърция.

С това си решение Комисията признава значимостта на плана и се дава опция за кандидатстване за грантово финансиране на проучвателни действия, а в бъдеще и да бъде съфинансирано самото създаване. Като виновен газопреносен оператор към този момент създаваме планове за последващото развиване на преносната инфраструктура за водород към прилежащите страни, както и за адаптиране на съществуващата газопреносна система за работа с водородно-газови смеси.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР