Благодарение на клиничните проучвания ежегодно се разработват над 60 нови

...
Благодарение на клиничните проучвания ежегодно се разработват над 60 нови
Коментари Харесай

Над 60 нови лекарства и терапии се разработват всяка година благодарение на клиничните проучвания

Благодарение на клиничните изследвания годишно се създават над 60 нови медикаменти и лечения, налични за хората. Повишеният интерес към тях както от страна на фармацевтичните компании, по този начин и от пациентите, става още по-видим по време на пандемията от COVID-19. Само в интервала 2020 - 2021 година се организират повече от 1 300 нови изследвания, свързани с това заболяване. През 2022 година броят на участниците в научни проучвания в света доближава над 1,8 милиона души. В България пациентите, които годишно се включват в клинични изпитвания, са към 12 000. По данни от отчета на Pratia за осведомеността на българите по тематиката 68% от към този момент участвалите в клинични изследвания биха го създали още веднъж.

Клиничните изследвания са синоним на развиването на медицината. Без тях е невероятно да се основат нови медикаменти и лечения, налични за пациентите. Това е изключително годно в региона на онкологията - през 2022 година към 30% от всички създадени медикаменти са точно в тази сфера. Много онкологични болести, които преди са застрашавали живота на хората, към този момент са хронични заболявания. Клинични изпитвания се организират, с цел да се удостовери успеваемостта на тестваните лекарства и сигурността на пациентите. Процедурите са извънредно сложни и здравословното положение се проучва детайлно. В същото време, с изключение на сигурността, особено внимание се обръща и на потребностите на пациентите, което дружно с софтуерния напредък води до нуждата от нововъведения.

„ Иновациите са извънредно значим детайл, а методът на осъществяване на клиничните изследвания се развива динамично. Стандартите, които ще имаме след няколко години, сигурно ще бъдат разнообразни от днешните. Всичко, несъмнено, е плюс, що се отнася до комфорта и сигурността на пациентите, скоростта на осведомителния поток и достъпа до световни данни “, разяснява Михаела Кокенска, управител клинични интервенции в Pratia България. “Съвременни решения към този момент се тестват и ползват на доста равнища, от методите за събиране и приемане на данни през техния разбор, завършвайки с нуждата от наличие на пациента в центъра. Много от нововъведенията, които се вкарват, попадат в категорията децентрализация. “

Днес множеството изследвания изискват регулярно наличие на пациента в клиниката, само че с помощта на създаването на нови медицински принадлежности и здравни технологии, в бъдеще моделът на някои клинични изпитвания може да се промени към отдалечен или хибриден. Децентрализацията оказва помощ за преместването на изследванията от клиниката към дома на пациента. Днес има съвсем три пъти повече клинични изпитвания, които се организират посредством отдалечени, виртуални или децентрализирани способи, в сравнение с преди 10 години. Благодарение на това броят на визитите на пациентите в медицинските центрове е стеснен, като в същото време се обезпечава непрекъснат контакт с лекаря и висок стандарт на обслужване, както и опция за непрекъснато наблюдаване на виталните индикатори на пациента.

Този развой на децентрализация се подкрепя от създаването на телемедицински принадлежности, осигуряващи контакт сред пациента и лекаря, както и от потреблението на носими устройства, като гривни или часовници, които разрешават отдалечено приемане на информация като пулс, сатурация или телесна температура. Моделът може да бъде допълнен от визити на здравна

сестра в дома на пациента за снабдяване на медикаменти или събиране на биологичен материал. Тези решения оказват помощ за освобождение на времето на пациента, а автоматизирането на процесите разрешава на лекарите да се съсредоточат върху построяването на взаимоотношения с участника в изследването.

Информацията, събрана по време на медицински проучвания, предстои на подробни процедури, а базите данни идват от доста източници, като медицински досиета, електронни сметки на пациенти, мобилни анкети, както и гореспоменатите устройства. Голямото разпространяване на информацията и нейното събиране в разнообразни стандарти си остава предизвикателство. Но и тук на помощ идват актуалните софтуерни решения. Виртуалните изследвания дават данни в действително време, информация за действителните резултати на медикаментите и улесняват работата с резултатите, до момента в който електронното хващане на данни разрешава разбор благодарение на изкуствен интелект и логаритми с машинно образование.

„ Ние желаеме не просто да следим трендовете, а най-много да ги формираме и да бъдем водачи. Всички модерни решения, които вкарваме, в последна сметка водят до нараснал комфорт на пациентите и развиване на цялата система за клинични изпитвания “, споделя Мартин Костурски, изпълнителен шеф на Pratia България. „ Днес ние сътворяваме бъдещето и поставяме основите на нови стандарти, които към този момент усъвършенстват доста съществуващи процедури. Днес нашите технологии и платформи се употребяват от най-големите фармацевтични компании от целия свят, в това число Съединени американски щати или Германия. “

Прилагането на нов метод в клиничните изследвания изисква съдействието на интердисциплинарно равнище, в това число биотехнологии, процесно и редовно инженерство, медицина и присъединяване на организации като компании за фармацевтични и медицински произведения и изследователските организации. Анализът на данните демонстрира, че клиничните изпитвания, употребяващи отдалечени, виртуални или децентрализирани способи, разрешават някои стадии на проучването да се ускорят с почти 20%. Крайната цел на всички нововъведения е да създадат клиничните изпитвания по-безопасни и по-ефективни, с цел да съумеят новите лечения да доближават по-бързо до нуждаещите се пациенти.

Pratia е платформа с над 90 клинични центрове в 6 европейски страни: Полша, България, Чехия, Германия, Испания и Украйна. От 2012 година насам Pratia е направила над 1500 изследвания, като предлага гъвкави и високотехнологични решения за новаторски лечения. С помощта на модерни технологии Pratia свързва пациенти, откриватели и възложители на клинични изследвания. Компанията покрива към 85% от всички съществуващи области на лекуване и пълномощия за осъществяване на клинични изследвания по хибриден и децентрализиран модел. През 2014 година Pratia се причисли към NEUCA Group – водач в дистрибуцията на фармацевтични артикули в Полша.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР