Благодарение на евтината електроенергия и близостта си до китайската граница

...
Благодарение на евтината електроенергия и близостта си до китайската граница
Коментари Харесай

Бум на добива на криптовалути в Сибир

Благодарение на евтината електрическа енергия и близостта си до китайската граница съветската област Иркутск става известна като център на добива на криптовалути, а през 2021 година Русия стана третата страна по количество добита криптовалута след Съединени американски щати и Казахстан. Криптоминьорите в Иркутск стартират с покупката на ASIC, компютър, профилиран за добива на криптовалути (цените се движат от 1500 до над 10 хиляди долара). Повечето такива устройства в района са поръчани през приложението Telegram от неофициални дистрибутори, които ги внасят от Китай. След това устройството се връзва към домашната мрежа и с минимална конфигурация може да стартира да носи спомагателен приход на семейството. Според обменните курсове на криптовалутите от края на предходната година средностатистическият " миньор " е получавал към 200 хиляди рубли месечно (около 2340 евро), към 4 пъти повече от междинната заплата в Иркутск, написа Financial Times. Поради огромните количества топлота, които добивът на криптовалути отделя, някои свързват устройствата си към тръби и радиатори и ги употребяват за отопление.

Добивът в района получава спомагателен подтик през 2021 година, когато Китай ограничи копаенето на криптовалути в страната. Това довежда до ликвидация на цели хранилища, цялостни с неизползвани машини. " Голямо количество съоръжение стана налично за закупуване. И всеобщо всичко се реалокира в Русия и Казахстан ", споделя един от вносителите от Иркутск, който търгува с китайски хардуер в Telegram.
Издирване от доставчиците на електрическа енергия
В района се намират голям брой ВЕЦ-ове, в началото проектирани по времето на Сталин, с цел да обезпечават сила до заводите за обогатяване на уран, употребен за руската нуклеарна стратегия. Оттогава районът има достъп до евтина електрическа енергия. През втората половина на предходната година цената за семействата в региона е избрана на 0.86 рубли (0.010 евро) за киловатчас в селските райони и 1.23 рубли (0.014 евро) в градските. За съпоставяне - цената за бизнеса е към 4 пъти по-висока.

Напоследък доставчикът на електрическа енергия " Иркутскэнергосбыт " форсира издирването на противозаконни консуматори. Според доставчика през първите 9 месеца на 2021 година потреблението на електричество в селата в района се е повишило доста. В Грановщина да вземем за пример то е скочило със 144%, в Карлук - със 131%, а в Столбова - със 158%. Те разчитат на недоволства от потребителите и на своите инспектори, с цел да открият семейства, където потреблението на електрическа енергия доста надвишава нормата от към 440 киловата месечно.
Реклама
" Иркутскэнергосбыт " дава на съд най-тежките случаи. Един човек в село Хомутово е построил две здания, консумиращи 300 - 400 хиляди киловатчаса, настояват инженери на компанията. " Той към момента се занимава с това. Той не заплаща непринудено. Затова го съдим всеки месец. Всеки месец отиваме в съда и въз основа на решението на съда го принуждаваме да заплаща ", декларира Дмитрий Суворов, зам.-главен инженер в компанията.

Енергийният снабдител твърди, че доста от миньорите заплащат домакинска цена за електричество, употребявано за комерсиална активност. От своя страна миньорите настояват, че дребномащабният рандеман на криптовалути не би трябвало да се смята за комерсиална активност. Други декларират, че доставчикът, благосъстоятелност на компанията En+, която има връзки с олигарха Олег Дерипаска, би трябвало да остави хората на мира.

" Големите енергийни компании, техните притежатели, хора като Дерипаска, не утвърждават, когато домакинската цена се употребява за рандеман... Но това е единствено една дребен спомагателен приход за всяка къща ", споделя Юрий Дромашко, един от най-известните миньори в Иркутск. Дромашко ръководи канал в YouTube, наименуван CryptoCapital, който е отдаден на добива на криптовалути в града.

На към час северно от Иркутск се намира " хотел " за миниране, който е основан в индустриална зона. Той разрешава на хората да свържат своите ASIC и да добиват криптовалути, плащайки комерсиалната цена. Според основния инженер на " хотела " потреблението на главната зала е към 3 мегавата и всичките устройства добиват общо към един биткойн дневно.
Реклама
В писмо до вицепремиера на Русия предходната година губернаторът на Иркутск се оплаква от неотдавнашния " лавинообразен растеж " на потреблението на електрическа енергия, дължащ се на криптодобива, който натоварва мрежата до краен лимит. Според него казусът е " в допълнение усложнен от възбраната за рандеман, наложена от китайските управляващи, и от преместването на доста количество съоръжение в Иркутска област ".
Бъдещето на добива
През декември цената на биткойна стартира да пада - в този момент е към 40 хиляди $ по отношение на 60 хиляди през ноември. В началото на тази година Руската централна банка предложи възбрана на множеството интервенции на пазара на криптовалути, който тя дефинира като финансова пирамида. Дори и преди този момент развиване продължителността на взрива на криптовалутите се взима под внимание от хората, като Евгени Зирянов, притежател на магазин в Иркутск, който обслужва устройства за рандеман на криптовалути и продава аварийни елементи. Неговата машина добива криптовалути на стойност към 48 хиляди рубли (562 евро) месечно на нормалната цена през ноември. Той декларира, че заплаща електрическата енергия по цената за бизнеса, заради което не се тормози да разяснява обществено активността си.

" Няма суматоха, към момента е печелившо, без значение от всичко ", споделя Зирянов във връзка със спада на цената на биткойн през февруари. Никой не е бил сюрпризиран от отчета на централната банка, твърди той. " Централната банка в никакъв случай не е била на страната на различните валути... Но тя не е тази, която взема решение, тя не може да основава закони ", прибавя той.

Но дълготрайната му прогноза за бъдещето на криптовалутите в Иркутск е мрачна. " Има капацитет, споделя той, само че няма да се превърнем в Силициевата котловина. " Според него малко хора се занимават с теорията и технологиите, залегнали в основата на криптовалутите. Бумът не води до нови хрумвания или планове, които биха могли да донесат дълготрайно развиване. Вместо това хората добиват биткойни като суровина, сходно на другите запаси на Сибир. " Регионът наподобява на безпаричен човек, който е намерил един милион $ и не знае какво да прави с тях, споделя Зирянов. Иркутск просто имаше шанс. "
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Транспорт 3 Право 1 Технологии 2 Транспорт 3 Свят 1 Технологии Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Пазари
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР