Благодарение на достойното участие на българските военнослужещи в мисии и

...
Благодарение на достойното участие на българските военнослужещи в мисии и
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Българската армия заслужи уважението на нашите съюзници и партньори

„ Благодарение на достойното присъединяване на българските военнослужещи в задачи и интервенции на НАТО и Европейския съюз в разнообразни елементи на света през днешния ден България е мечтан сътрудник за взаимни подготовки и тренировки. Благодарение на Вас, Българската войска заслужи уважението на нашите съдружници и сътрудници “. Това сподели през днешния ден министърът на защитата Димитър Стоянов в приветствието си към командирите на националните контингенти, които вземат участие в задачи и интервенции на НАТО и Европейски Съюз, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

Министър Стоянов и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов поздравиха посредством видеоконферентна връзка националните командири на българските военни контингенти, участващи в интервенции и задачи в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали във връзка 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската войска. Във видеоконферентната връзка взе участие и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.

„ Благодаря Ви, че изпълнявате воинския си дълг и своите отговорности професионално и непоколебимо, със самочувствие, с достолепие и с решителност и допринасяте за одобряване престижа на Българската войска и страната ни в интернационална среда “, посочи министър Стоянов.

 

„ Съвременната среда за сигурност е мощно усложнена, динамична и мъчно предвидима, а националната сигурност излиза оттатък отбраната единствено на държавните граници. Затова присъединяване на контингентите от въоръжените сили в интернационалните задачи и интервенции е основен фактор освен за издигане престижа на България, само че и за повишението на качествата на Българската войска като част от задачите на интернационалните сили за поддържане на сигурността “, уточни още министърът на защитата. Той пожела на военнослужещите здраве, висок военен дух, сполучливо осъществяване на настоящите задания и умерено завръщане, след привършване на задачите.

„ Високо ценим, че представлявате България и Българската войска по най-хубавия метод, отстоявате националните ползи и утвърждавате положителното име на българския боец зад граница “, съобщи от своя страна началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. Той акцентира, че сигурността на Балканите е от извънредно значение, сериозно значимо за страната ни.

 

„ В Босна и Херцеговина и изключително в Косово следим развиването на ситуацията с нараснало внимание. Не се колебая, че сте способни да реагирате на всяко изменение на ситуацията и да изпълнявате отговорно дилемите си в границите на интервенциите на НАТО и Европейския съюз “, обърна се началникът на защитата към командирите на националните контингенти зад граница.

 

Адмирал Ефтимов означи още, че средата за сигурност в Мали, Ирак и Грузия също изисква нараснало внимание. „ Задачите Ви са разнообразни. Различни са командните вериги и мениджмънтът на задачите, само че това, което Ви сплотява, е съзнанието, че би трябвало да дадете всичко от себе си и да докажете професионализма на българските военнослужещи “, безапелационен бе адмирал Ефтимов.

Той поздрави командирите и пожела на всички офицери, сержанти и бойци от подчинените им контингенти бодро въодушевление за Деня на храбростта и празник на Българската войска и Свети Георги да им дава здраве и сили за сполучливото привършване на задачите, в които вземат участие.

Полковник Красимир Ценов, народен пълководец на най-многобройния ни контингент зад граница в Босна и Херцеговина, който взе участие в интервенцията на Европейски Съюз „ Althea “, рапортува, че ситуацията по сигурността в зоната на интервенцията е релативно спокойна и постоянна, а военнослужещите извършват дилемите си според общоприетите оперативни процедури. Полковник Ценов изрази от свое и от името на всички военнослужещи, участващи в задачи и интервенции на Европейски Съюз и НАТО, признателност към политическото и военното управление за напъните за признатото от Министерски съвет решение за повишение размера на командировъчните средства, изплащани при осъществяването на дилемите им зад граница.

Командирите на националните контингенти в Косово – подполковник Калин Стаменов, в Ирак – майор Веселин Жечев, и в Мали – старши лейтенант лекар Георги Семовски също пожелаха здраве и триумфи на всички свои сътрудници, които извършват служебните си отговорности в страната и отвън нея.

 

Към сегашния миг над 160 военнослужещи от Въоръжените сили на България извършват с възприятие на отговорност поставените задания в три интервенции на НАТО и шест интервенции на Европейски Съюз, като със своите дейности способстват за одобряването на престижа на нашата страна и Въоръжените сили измежду съдружните сътрудници в интернационалните организации, допълват от МО.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР