Благодарение на действията на НАП и на Митници очакваме преизпълнение

...
Благодарение на действията на НАП и на Митници очакваме преизпълнение
Коментари Харесай

Финансовият министър: Очакваме преизпълнение на приходите в бюджета с около 1,5 милиарда

Благодарение на дейностите на Национална агенция за приходите и на Митници чакаме преизпълнение на приходите в бюджета с към милиард и половина, това съобщи служебният министър на финансите Асен Василев в " Още от деня ".

" Това е главното нещо, което залагаме в една актуализация на бюджета, която да бъде импортирана в новия парламент. Този милиард и половина да бъде заложен за вероятно посрещане на тежка Коронавирус рецесия през есента и зимата, и страната да има обезпечен запас ", разясни Асен Василев.

Той заяви, че в министерството са разкрили случаи на неточни методически инструкции и непосредствено занемаряване на закона, където избрани хора са си превишавали правата и са възлагали действия без да има обезпечено финансиране.

" Открихме скандални неща. Договор, който е за 20 милиона, се разпореждат по него действия за 180 милиона. Не единствено това, само че в отчета написа, че няма обезпечено финансиране на тези действия, те са доста незабавни, молим когато се обезпечи финансиране, те да бъдат предоставени. Това се случва на 7 април тази година. На 8 април УС на Пътна инфраструктура споделя, възлагайте активността, Министерски съвет да одобри разпореждане и да обезпечи финансиране. УС на Агенцията задължава Министерски съвет какво да направи без да има безусловно никакво право за това. Става въпрос за инфраструктурна права за 91 милиона. По този метод имаме над 2 милиарда и половина предоставени действия от Агенция Пътна инфраструктура отвън техния бюджет. Вчера направихме прегледа на публични поръчки, язовири, инхаус процедури, автомагистрали, на мен ми трябваше към час да се съвзема, тъй като количеството течове, които са се случвали е голямо. Но това което ме натъжи е че ние сме казвали, че нямаме 10 милиона да си лекуваме децата, само че имаме 12 милиарда, които да раздадем без конкурс, от които 980 милиона сме ги дали на една строителна компания ", съобщи Асен Василев.

Той добави, че се работи в посока да се забранят такива процедури без конкурс.

" Работим по развой тези планове да не стават на мрачно, а да е ясно и да се провеждат почтени транспарантни състезания за тези планове и да има публичен спор защо си харчим парите ", сподели финансовият министър.

Асен Василев разясни, че казусът с инхаус процедурите е, че се превъзлагат поръчки на частни компании без конкурс.

По думите му пенсиите могат да бъдат увеличени, в случай че се спрат кражбите.

" Това което ние сме заложили като планове е сред 100 и 150 милиона на месец. Общият разход на година за пенсии е 12 милиарда. Това значи, че пенсиите могат да бъдат увеличени с към 15, 16 % ", разяснява Асен Василев.

Той беше безапелационен, че парите за нарастването на пенсиите ги има в бюджета. Според Асен Василев няма потребност от нарастване на налозите и на здравните осигуровки и, че това което би трябвало да се направи е да се огледат разноските.

" Аз постоянно съм бил в експертна роля, в случай че се сглоби експертен кабинет с чисти лица, с които може да се работи, и в случай че имам независимост на деяние, и опция да продължим това което вършим, да покачваме събираемостта, да понижаваме течовете, бих се замислил за една такава роля. Ако кабинетът е политически, не ме търсете ", безапелационен бе министър Василев.

Той посочи, че няма оферти, и че до момента в който не е ясно какъв ще бъде кабинета, не би взел участие в подобен.

" Аз бих бил удовлетворен да работя с експертен екип за бъдещето на България, в случай че стане въпрос да си наредим наши хора, да се вършат политически сделки, не се занимавам с тези неща. Това не е обвързвано с пост, това е обвързвано с морала на хората ", акцентира Асен Василев.

Той сподели още, че не следи от близо какво се случва с изборите, тъй като е прекомерно ангажиран с бюджета, само че се надява вотът в неделя да бъде почтен, сполучлив и безпроблемен. Според финансовия министър Асен Василев служебният кабинет е обезпечил машини и успокоение и затова се надява да има по-честен и по-спокоен избор на 11 юли.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР