Блага вест за овдовелите пенсионери! Ето с колко увеличават вдовишките

...
Блага вест за овдовелите пенсионери! Ето с колко увеличават вдовишките
Коментари Харесай

Блага вест за овдовелите пенсионери! Ето с колко увеличават вдовишките добавки

Блага новина за овдовелите пенсионери! Ето с какъв брой усилват вдовишките от 1 юли 2024 година

През 2011 година в българската пенсионна система беше въведена една добавка. От тогава тя не е обновена нито един път.

Дойде и нейният ред и тя ще получи нарастване от 3.5%.

Става въпрос за вдовишките пенсии, които имат характера на добавки. Вместо 26.% от пенсията на умрелия сътрудник, както е в този момент, от 1 юли 2024 година добавката ще бъде в размер на 30%.

Тъй като тази добавка се дефинира от пенсията на починалия, тя също се актуализира с всички останали пенсииАко починалият не е взимал пенсия, сумата се дефинира от пенсията или сбора от пенсиите, на които е имал право по ред на наследствените пенсии. Наследствени са пенсиите, които нормално получават деца на починали родители. При наследствените пенсии обаче не може да се взима добавка дружно със самата наследствена пенсия.

Съпругът или брачната половинка, които са претърпели, имат право на наследствена пенсия 5 години преди да имат възрастта за пенсиониране

Хората с 50% или повече неработоспособност могат да получат добавката преди този период, защото са неработоспособни.

В момента малко над 679 хиляди души получават вдовишки добавки

Почти 600 хиляди от вдовишките пенсии се отнасят към пенсии за възраст и стаж. Към инвалидни пенсии се отнасят съвсем 67 хиляди вдовишки добавки. 2318 са тези вдовишки добавки, които са към кооператорски пенсии. Има и съвсем 5500 добавки върху пенсии, които Национален осигурителен институт изплаща въз основата на стаж в чужбина или разбъркан стаж.

Вдовците у нас имат междинна възраст от 77.1 години. Средната сума на вдовишката добавка е 153.48 лв.. Увеличението ще е със приблизително 5.37 лв.. Пенсията на починалия сътрудник обаче ще се вдигне с 11% поради актуализацията по швейцарското предписание.

Още вести четете в категорията Живот
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News  

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР