Бизнесментът и лидер на Българско лято в изгнание Васил Божков

Бизнесментът и лидер на Българско лято в изгнание Васил Божков ...

Васил Божков не бил избягал в Дубай


Бизнесментът и лидер на "Българско лято" в изгнание Васил Божков изрази в четвъртък своето недоволство от твърденията на редица медии, че бил "укриващият се бизнесмен" Дубай" или "беглец от правосъдието". Той казва, че не бил такъв човек, а "българин, който обича България", "най-големият данъкоплатец", "най-големият колекционер" и "най-големият дарител в спорта".

Според него журналистите, които не го наричат по начина, по който той предлага, нарушават основни принципи в журналистиката.

"С търпение наблюдавах как в продължение на повече от година медиите, включително и такива, които се приемат за уважавани, нарушават основни принципи в журналистиката и си позволяват груба и тенденциозна манипулация. В текстове, в които споменават името ми, неизменно присъства "укриващият се бизнесмен" или "обвиняемият бизнесмен, който се укрива в Дубай", а някои стигат дори още по-далеч, наричайки ме "беглец от правосъдието", негодува Божков в свое право на отговор.

Той се премести да живее в Дубай часове преди главният прокурор Иван Гешев да разпореди акцията срещу него и изземването на безценната му антична колекция. Преди време той е казвал, че прокуратурата е знаела за неговото пътуване до Дубай.Срещу бизнесмена има повдигнати най-малко 18 обвинения, а Божков е казвал, че би се върнал в България, но в подходящия момент. Този момент все още не е настъпил, но Божков е недоволен, че "уважавани" медии не му уважавали правата.

"Това са същите медии, които постоянно настояват, че България е или трябва да бъде правова държава по стандартите на цивилизования свят. В правовата държава всеки е невинен до доказване на противното. Срещу мен първо бяха повдигнати обвинения, после се търсеха доказателства. Досега не са намерили нищо. Няма и как да намериш нещо, което не съществува", обяснява той.

Източник: mediapool.bg