Бизнесменът Георги Шулев, който е син на някогашния вицепремиер и

...
Бизнесменът Георги Шулев, който е син на някогашния вицепремиер и
Коментари Харесай

Министерски син трепери за живота си след края на аферата Nexo

Бизнесменът Георги Шулев, който е наследник на тогавашния вицепремиер и министър на труда и обществената политика в кабинета на Симеон Сакскобургготски (2001 – 2005) Лидия Шулева, се готви да напусне скоропостижно България след ненадейно прекратеното от прокуратурата досъдебно произвеждане против босовете на Nexo и някогашни свои съдружници в криптобанката Антони Тренчев и Коста Кънчев.

 

Министерският наследник бе предпазен очевидец на прокуратурата в несбъдналия се правосъден развой против Nexo, а съгласно показанията му той е бил излъган и ограбен с над 500 млн. $ от тандема Антони Тренчев – Коста Кънчев.

 

През август 2020 година Георги Шулев, който е измежду създателите на сдружението за търговия с криптовалута, е изхвърлен без предизвестие от управата на Nexo, а портфейлът му с цифровата валута биткойн е блокиран. През проверяващите Шулев е разказал в елементи по какъв начин някогашният народен представител от „ Реформаторския блок “ Антони Тренчев и Коста Кънчев, са източили стотици милиони от инвеститори на Nexo посредством офшорното сдружение „ Зеус Капитал ”, като парите са били вложени главно в покупката на първокласни парцели и движимости, пренасочени към други дружества, следени от тях, и техни независими бизнеспроекти.

 

Запознати с към този момент прекратеното следствие против Nexo описват, че малко откакто е свидетелствал против тогавашните си сътрудници преди към година, Георги Шулев е получил опасност за живота си. Министерският правоприемник бил предизвестен, че „ животът му коства стотинки “, почнал да получава и заплашителни известия по мобилни приложения, които се изтривали след прочитане. Заради опасения за сигурността на главния очевидец против Nexo от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата му назначават непрекъсната полицейска защита.

Тя обаче е била свалена без предизвестие на 22 декември – деня, в който стана известно, че следствието против босовете на Nexo беше публично прекъснато.

 

„ Георги Шулев се притеснява, че може да стане жертва на кърваво възмездие от страна на хората, които го ограбиха. Той беше дал голямо количество информация за всички финансови измами, осъществявани от Антони Тренчев и Коста Кънчев, само че явно държавното обвиняване е предпочело да не се занимава с проблема. Дни преди следствието да бъде прекъснато, прокурор е споделил на Шулев, че неговият интерес щял да бъде предпазен в Англия – там се води комерсиално дело за стотици милиони сред него и ограбилите го сътрудници от Nexo. Сега Шулев има намерение да напусне страната и да се откри в Лондон, защото тук животът му е в заплаха “, споделя доближен до сина на Лидия Шулева.

 

Неофициално се твърди, че заканите към Шулев идвали от Владимир Петев, шеф на сигурността в Nexo и доближен до ликвидирания от наемен палач някогашен консултант в ДАНС и силов осигурител Алексей Петров. Преди да бъде убит по време на своя планинска разходка, Трактора беше апетитен като всекидневен медиатор сред прокуратурата и Nexo. Твърди се, че Алексей Петров е отивал на среща с Владимир Петев в ресторант „ Воденицата “ точно по проблема с Nexo, когато беше убит от наемен палач. Евентуалното разкодиране на мобилния телефон на починалия някогашен командос би осветило сенчестата му роля по решаването на проблемите на Nexo с държавното обвиняване, само че надали това е измежду целите на прокуратурата.

 

В навечерието на Коледа от Софийската градска прокуратура изненадващо оповестиха, че правосъден развой против босовете и висшите мениджъри на сдружението за търговия с криптовалути няма да има, защото проверяващите не са разкрили задоволително доказателства за пране на пари и финансови измами, осъществени в България.

В сбитото съобщение за края на следствието по аферата Nexo категорично се прецизира, че круптовалутите не се контролират в България “.

 

Бързо завършилото следствие против някогашния народен представител от „ Реформаторския блок “ Антони Тренчев и съдружниците му в Nexo – Коста Къвчев, Калин Методиев и Траян Николов, е в унисон с обещанието на и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов прокуратурата да не държи каузи на „ трупчета “. Неофициално обаче се твърди, че държавното обвиняване се е водило от други подбуди при оневиняването на най-богатите родни криптотърговци, свързани с политическите настойници на Nexo от ръководещата сглобка. Служители от настоящата без лиценз в България и Европейски Съюз криптобанка се оказаха най-големите донори на „ Демократична България “ за 2022 година с помощта на синхронизирани дарения от по 20 000 лева, а босът в Nexo Антони Тренчев е някогашен съучастник в търговски сдружения с депутата от Политическа партия – Настимир Ананиев.

 

Упорито се мълви и друго – че през лятото на 2022 година от Nexo са помогнали на Политическа партия при отцепването на депутати от партията на Слави Трифонов, плащайки на част от отцепниците с криптовалута.

 

„ Новата политическа действителност се оказа решителен фактор за прекратяването на следствието против Nexo. Освен това държавното обвиняване не разполага с квалифицирани и способени по тематиката фрагменти, които да съумеят да разплетат комплицираната скица с криптовалутите и да потвърдят осъществяването на закононарушения. Прокуратурата би изгубила дълги години в събирането на доказателства, без това да й подсигурява триумф в съда. Заради това и прекратяването на следствието не е сензационно, а разумно деяние “, разяснява столичен прокурор.

 

Акцията против Nexo беше извършена на 12 януари м.г., когато антимафиоти нахлуха в офиса на сдружението в София, както и в домовете на босовете на компанията. Арестувани бяха ръководещите съдружници Калин Методиев и Траян Николов, само че главните акционери Антони Тренчев и Коста Кънчев не бяха хванати, защото дни по-рано отпрашиха за Дубай, явно предизвестени за това, което им се готви. Впоследствие стана известно, че следствието против Nexo е стартирало още през 2022 година, само че тогава шефът на ДАНС Пламен Тончев не уведомил настоящия министър председател Кирил Петков за образуването на разработка.

 

През есента на 2022 година в ДАНС постъпва информация от българска банка за серия от съмнителни финансови интервенции на Nexo. Предполага се, че сигналът е обвързван с покупката на офис постройка в столичния квартал „ Лозенец “ от кюрдската бизнес фамилия Маджид на стойност 60 млн. евро. През годините е имало и други покупко-продажби за милиони сред Антони Тренчев и Зеки Маджид и евентуално това е усъмнило финансовите институции.

 

Друг подробност, който притегля вниманието на ДАНС, е покупката на часовници „ Ролекс “ на обща стойност близо 5 млн. лева от формалния представител на марката в България, както и закупуването на над 200 кг капиталово злато от „ Табекс “ през есента на 2022 година, разкриват осведомени. И до ден сегашен не е прочут произходът на средствата за първокласните покупки, само че догатките са, че босовете на Nexo са се разплащали кеш, откакто преди този момент са продавали криптовалути от личния си портфейл.

При акцията против Nexo в домовете на Коста Кънчев и Антони Тренчев пък бяха открити оригинали на Пикасо, Салвадор Дали и Матис.

 

Платната са били купени от аукциони в Европа, а някои от тях костват милиони евро. Според осведомени картините се държат в един от домовете на Коста Кънчев, където украсяват стените му.

 

Официалният завършек на следствието на аферата Nexo не взема решение всички проблеми на родното сдружение за криптовалута, през чийто портфейл през годините са минали над 90 милиарда $ – внушителна сума на всички места по света. Срещу босовете на сдружението се водят серия от търговски каузи във Англия, Nexo има възбрана да оперира на територията на Съединени американски щати до 2028 година Заради това Коста Кънчев и Антони Тренчев към този момент местят задокеанския си офис в Канада. В IT средите се мълви, че в близко бъдеще името на сдружението ще бъде заменено поради неприятната имиджова известност, с която Nexo се снабди през последната година и половина и сериозния отлив на вложители от Америка и Близкия изток. Смята се, че сега бизнесът на компанията е спихнал с над 60%, а в това време заплатите на програмистите и разработчиците са понижени с 25%.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

 

Източник: kliuki.ws

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР