Бизнесът в ЕС може да получи толкова правителствено финансиране, колкото

...
Бизнесът в ЕС може да получи толкова правителствено финансиране, колкото
Коментари Харесай

Брюксел разхлаби правилата за финансиране, за да задържи зеления бизнес в Европа

Бизнесът в Европейски Съюз може да получи толкоз държавно финансиране, колкото би получил, в случай че се изнесе в Съединени американски щати, съгласно огласени в четвъртък нови правила, заяви Ройтерс.

Европейската комисия разхлаби разпоредбите за държавно подкрепяне на бизнеса, занимаващ се с възобновима сила, декарбонизация, водород или транспортни средства с нулеви излъчвания в опит да се опълчват на примамката на Съединени американски щати - Законът за понижаване на инфлацията (IRA), стратегия за зелени дотации на стойност 369 милиарда $, в това число данъчни заеми.

Разхлабването на разпоредбите за финансиране са следващо изпитание на Европейски Съюз да понижи зависимостта си от Съединени американски щати. и китайски артикули и технологии. Очаква се те да доведат до ускорение издаването на разрешителни за зелени планове, а Законът за сериозните първични материали, който би трябвало да бъде оповестен на 14 март - да насърчи преработването и да разнообрази снабдяването.

 Индустриалната тактика на Европейски Съюз среща изненадваща партийна опозиция в Европарламента Индустриалната тактика на Европейски Съюз среща изненадваща партийна опозиция в Европарламента

Комисията сподели, че съответстващата помощ от държавните управления може да стартира, когато има действителен риск вложенията да бъдат отклонени от Европа.

" Държавите членки могат да обезпечат или сумата на поддръжката, която бенефициентът би могъл да получи за еквивалентна инвестиция в това различно местонахождение (така наречената " съответстваща помощ " ) ", се споделя в изказване Комисията.

Правителствата могат да обезпечават и финансиране, належащо за обосноваване на компания да локализира инвестицията в Европа.

За да се подсигурява, че помощта в действителност ще насърчи дадена компания да остане в Европа, трансграничните вложения би трябвало да включват планове в най-малко три страни от Европейски Съюз, освен това един от районите, в които се влага би трябвало да е от по-бедните, където приходът на глава от популацията е под 75% от междинния в Европейски Съюз. Компаниите би трябвало също по този начин да употребяват най-съвременни индустриални технологии, с цел да понижат излъчванията в околната среда.

Комисията съобщи, че страните от Европейски Съюз имат период до края на 2025 година да основат схеми за възобновима сила и предпазване на сила и планове за декарбонизация, с цел да дават отговор на изискванията по по-лесните правила за финансиране.

Схемите могат да бъдат ориентирани към финансово подкрепяне на акумулатори, слънчеви панели, вятърни турбини, термопомпи, електролизатори и потребление и предпазване на хващане на въглерод, както и за произвеждане на основни съставни елементи и за произвеждане и преработване на свързани сериозни първични материали, заяви Еврокомисията.

11 страни, измежду които България не е,, защото обособените страни имат разнообразни финансови благоприятни условия да финансират сходни схеми за подкрепяне, което би задълбочило разделянето в Европейски Съюз и би имало по-скоро негативен резултат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР