Бизнесът ще получава компенсация заради скъпия ток до края на

...
Бизнесът ще получава компенсация заради скъпия ток до края на
Коментари Харесай

Делян Добрев в Сливен: Компенсациите на небитовите потребители на електрическа енергия ще продължи и през 2023 г.

Бизнесът ще получава отплата поради скъпия ток до края на годината, тъй като Законът за държавния бюджет задължава. Това съобщи по време на среща с бизнеса в Сливен лидерът на листата на ГЕРБ-СДС в Хасково Делян Добрев. „ Ние от групата на ГЕРБ внесохме предлагането за обезщетенията поради скъпия ток. В Закона за държавния бюджет е записано, че отплата в размер на 100% при цени на тока над 250 лв. на мвч., би трябвало да се дава до края на годината. Няма по какъв начин, което и да е държавно управление да не извърши Закона, тъй като в противоположен случай ще е в нарушаване “, сподели Добрев. Той напомни, че с помощта на предлагането на ГЕРБ като съпротива, това решение е признато в последните дни на 47-то Народно събрание.

В управническата стратегия на партията е записано, че ще има продължение на обезщетенията на небитовите консуматори на електрическа сила и за цялата 2023 година „ От две седмици Европейска комисия също заприказва за обезщетения поради скъпия ток при цена над 180 евро на електрическата енергия. Те оферират това да се случи в Европа, откакто ние го предложихме преди 3 месеца за България “, посочи Делян Добрев. Парите за обезщетения единствено за идващите три месеца са 4 млрд лева Тези средства ще стигнат до бизнеса, общините, детски градини, учебни заведения, обществени заведения и всички, които са на свободния пазар. „ Парите за обезщетения не са от налозите на българите, а от свръхпечалбата на сдруженията “, напомни Добрев.

По отношение на газа, претендентът за депутат съобщи, че би трябвало да се направи интернационален търг за 10-15-годишен контракт, с цел да може да има по-голяма отстъпка от цената, която се търгува на борсата. Ще се обезпечи механизъм и критерии за подкрепяне на небитовите консуматори на природен газ.

Добрев изясни, че би трябвало да се реши и казусът с цените на горивата. “От началото на войната в Украйна цената на уралския петрол падна с 40% в съпоставяне със сорта Брент, само че това не се отрази в крайната цена за потребителите “, сподели Делян Добрев. От ГЕРБ оферират две решения за преодоляване на цените на горивата в страната. Първият е страната с някое свое сдружение да купува на ниска цена уралски недопечен нефт, да го преработва на ишлеме в Лукойл Нефтохим, а полученото гориво на цена към 2 лв., да продава на бензиностанциите. Вторият вид е страната да вкара мито в размер на тези 40% разлика сред брент и уралски петрол. „ С спомагателните доходи в държавния бюджет ще се компенсира 1 лв. на литър за всеки - в това число транспортни компании, частни бизнеси и други, а не с 25 ст. “, сподели Добрев.

Делян Добрев прикани жителите на Сливен и региона да поддържат листата с номер 24 на 2 октомври. „ Сливенската листа на ГЕРБ е една от най-силните в България. Водачът й Десислава Танева има моята цялостна поддръжка. Вярвам, че моите другари тук ще завоюват с внушително болшинство “, сподели още Делян Добрев.

Тази обява е платена политическа реклама. Статията не е журналистически материал и не отразява публицистичната политика на Darik.bg. Медията не може да подсигурява стандарти като обективност и меродавност за оповестено платено наличие.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР