Бизнесът с електромобили привлича големи играчи от други индустрии като

...
Бизнесът с електромобили привлича големи играчи от други индустрии като
Коментари Харесай

Голям смартфон бранд започва производство на електромобили


Бизнесът с електрически автомобили притегля огромни играчи от други промишлености като Xiaomi
(снимка: Lei Kang/CnEVPost)

Един от най-големите производители на смарт телефони в света, китайската компания Xiaomi, ще стартира серийно произвеждане на електрически автомобили през първата половина на 2024 година, заяви създателят и основен изпълнителен шеф на компанията Лей Джун по време на тирада в Народното събрание на Китай.

Xiaomi влага повече от 3 милиарда юана (434,3 милиона долара) в подразделението си за електрически транспортни средства предходната година, акцентира Джун, представен от China South Morning Post.

Плановете на Xiaomi за развиване на новото автомобилно направление станаха известни още през март 2021 година След това компанията разгласи в началото финансиране от 10 милиарда юана (1,5 милиарда долара) за нов план за произвеждане на напълно електрически коли под личната си марка.

В допълнение, Лей Джун разгласи проекти да влага до 10 милиарда $ в новия бизнес през идващото десетилетие. Оттогава Xiaomi построи цех за произвеждане на електрически автомобили в националната зона за икономическо и софтуерно развиване на Пекин – Ичжуан.
още по темата
По думите на Лей Джун, в този момент той прекарва към половината от работното си време в подготовката на производството на електрически автомобили, ръководейки екип от повече от 2300 души.

Компанията е изправена пред мощна конкуренция в този бизнес от китайски производители като Xpeng Motors и Li Auto, които се борят за дял от пазара с по-големи играчи като китайската BYD и американската Tesla – компанията на Илон Мъск създава електрически автомобили в цех в Шанхай.

Xiaomi се впуска в нова посока в миг, когато главният ѝ бизнес със смарт телефони се свива, заради едва търсене на фона на световен стопански спад. През 2022 година доставките на смарт телефони в Китай понижиха с 14% на годишна база до 287 милиона единици, падайки под границата от 300 милиона за първи път от 2013 година

Глобалните доставки на смарт телефони Xiaomi, в частност, понижиха с съвсем 20% през предходната година, съгласно разбор на IDC.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР