Бизнесът подкрепя всички действия за по-бързото въвеждане на еврото в

...
Бизнесът подкрепя всички действия за по-бързото въвеждане на еврото в
Коментари Харесай

Асен Василев разтревожи бизнеса с идеята за паралелна валута

Бизнесът поддържа всички дейности за по-бързото въвеждане на еврото в България, само че би трябвало да има задоволително време да се приготви.

Това разясниха работодателските организации във връзка изявление на финансовия министър Асен Василев, че България води дейни диалози с Европейската комисия и Европейската централна банка за въвеждането на еврото като паралелна валута у нас от началото на 2024 година

България чака да бъде призната в еврозоната от 1 януари 2025 година, като поканата публично би трябвало да пристигна не по-рано от пролетта на 2024 година Правителството обаче очевидно прави опити въвеждането на еврото да се случи по-рано – като редом разплащанията се вършат в двете валути, написа „ Сега “.

„ В момента няма проблем сред две компании да се правят покупко-продажби в евро. Но покупко-продажби сред физически лица като крайни продажби, превод на заплати, по закон може да се правят единствено в левове. Нека да си проведем всички диалози с ЕЦБ и Европейска комисия и в случай че има смяна по проекта за еврото, тя ще бъде навреме коментирана “, сподели Асен Василев.

Работодателските организации, които са едни от най-големите поддръжници на участието на страната ни в еврозоната, считат, че най-малко 6 месеца са нужни за практическата подготовка за сходен вид промени.

„ Всички дейности, които се подхващат във връзка по-бързото въвеждане на еврото в България, българският бизнес ги поддържа. Добре е, че се водят диалози с ЕЦБ, само че тези диалози следва да се водят и с българския бизнес, доколкото има редица проблеми по отношение на организацията на индустриалните процеси, бизнес софтуера и фискалните устройства “, разяснява Станислав Попдончев, заместник-председател и основен финансов шеф в БСК.

Според него има доста механически неща за изясняване по какъв начин може да се вършат заплащания по едно и също време с двете валути. „ Вие, в случай че отидете в магазина, ще може ли да платите с 10 лева и 5 евро по едно и също време? “, пита Попдончев.

Отговор на този въпрос би трябвало да има към този момент в проекта за въвеждане на еврото, признат още през 2021 година Една от ограниченията в него е в границите на месец преди замяната на лв. с евро, жителите и компаниите да могат да се разплащат и с двете валути. Когато бе одобряван този проект целевата дата за влизането ни в еврозоната бе 1 януари 2024 година По-рано тази година стана ясно, че страната ни няма да получи покана от Европейска комисия и ЕЦБ поради високите равнища на инфлация – един от критериите за влизане в еврозоната.

„ Предимствата доминират над минусите – ще имаме по-лесен достъп до заеми, по-ниски лихви по тях, ще паднат трансакционни разноски по покупко-продажбите, а знаем, че повече от половината търговия на България е в Европейски Съюз “, разяснява и Цветан Симеонов, ръководител на БТПП.

От синдикатите, които също поддържат приемането на еврото, разясниха, че няма по какъв начин да се избегне интервалът, в който редом ще циркулират двете валути. „ Все отново, в случай че вършим нещо без да пита, има риск от някакво разтърсване “, съобщи Димитър Манолов, президент на КТ „ Подкрепа “.

Икономистът Георги Ангелов съобщи, че е песимист, че ЕЦБ ще ни позволи да употребяваме еврото преди публично да влезем в еврозоната.

„ Европейската централна банка не е склонна да разрешава страни отвън еврозоната да използват еврото като паралелна валута, изключително при положение, че желаят да влязат в еврозоната. Процедурата е – първо влизаш и по-късно започваш да плащаш. И не мисля, че ще основат за нас изключение. Разбира се, не пречи да се отвори въпросът, единствено че съм песимистичен. Няма сходен проблем и едва ли ние ще го създадем “, разяснява той пред Българска национална телевизия.

Той акцентира, че образецът с Черна гора, която едностранно вкара еврото за своя валута, когато се отдели като независима страна, не бил индикативен, тъй като страната даже не е член на Европейския съюз.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР