Бизнесът няма да работи с прекомерни надценки на горивата, съобщиха

...
Бизнесът няма да работи с прекомерни надценки на горивата, съобщиха
Коментари Харесай

Бизнесът в сектора на горивата да работи с минимална печалба поиска Петков

Бизнесът няма да работи с несъразмерни надценки на горивата, оповестиха от Българската петролна и газова асоциация след регулярната среща с премиера Кирил Петков. По време на диалозите са били разисквани вероятностите, трендовете и опциите за контролиране на цените на горивата. Премиерът заяви също по този начин, бе инспекция е посочила, че „ Лукойл “ има съответна ценова политика, макар високите крайни цени. Маржовете на облага би трябвало да са минимално пазарни, добави Петков. По думите му държавното управление непрестанно следи цената на горивата, както на международните пазари, по този начин и в бензиностанциите.

Пазарът е свободен. Това обаче е международна рецесия, през която би трябвало да минем дружно, съобщи още Петков и уточни, че макар високите цени на горивата, в България те са едни от най-ниските в Европа. Подобна теза показа по-рано във вторник и финансовият министър Асен Василев.

В коментар за идните митинги на превозвачите, които те готвят на 27 април, министър председателят акцентира, че министърът на превоза Николай Събев е в разговор с сектора. Премиерът сподели също по този начин, че доста от европейските водачи са срещу концепцията за краткотрайно понижаване на акциза на горивата, което е опция за събаряне на цените, само че в това време това ще се отразява отрицателно на бюджетите.

По-рано стана ясно, че превозвачи излизат на ефикасен митинг против високите цени на горивата на 27 април. Планирано е митингът да се организира в огромните градове в страната. Исканията на сектора не са нови – унищожаване на биокомпонентата за 6 месеца и понижаване на акциза. Според Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи „ това ще докара до поевтиняване на горивата с към 10-15 ст. “ По-рано от БПГА обясниха, че поради актуалните цени, цената на влаганата биокомпонента в горивата понижава и сега е към 5-6 стотинки, тъй че резултат съвсем няма да има.

По отношение на намаляването на акциза на горивата с 50% за интервал от 6 месеца, което е също измежду настояванията на превозвачите разминаването с визията на държавното управление е очевидно. „ Предвид нуждата от нотификация от страна на Европейската комисия настояваме до приемането на такава със задна дата – 1 април, страната да възвръща непосредствено на българските превозвачи, зареждали горива в България, 50% от към този момент платения данък ", съобщи Арабаджиев пред БНР.

По думите му, превозвачите регистрират, че за осъществяването на поставените от тях претенции ще е належащо време и дават период на кабинета до 18 май. Ако това не се случи, те заплашват с народен митинг и затваряне на автомагистрали и контролно-пропускателни пунктове.

От БПГА по-рано разясниха, че акцизът върху горивата в България е един от най-ниските. Освен това фирмите от асоциацията регистрират и резултата върху бюджета. Според тях единствената опция е понижаване на Данък добавена стойност.

Ако цените на горивата продължат да порастват съразмерно на растежа на суровия нефт, в един миг страната ще би трябвало да се замисли за интервенция на пазара, с цел да отбрани и потребителите и търговците, разяснява още при първите сигнали за задълбочаване на рецесията изпълнителният шеф на БПГА Андрей Делчев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР