Бизнесът иска компенсацията, която държавата изплаща на фирмите заради прекомерно

...
Бизнесът иска компенсацията, която държавата изплаща на фирмите заради прекомерно
Коментари Харесай

С 80 лв. по-голяма компенсация за скъпия ток през декември иска бизнесът

Бизнесът желае компенсацията, която страната изплаща на компаниите поради прекалено високите цени на електрическата енергия, да бъдат продължени и през декември, като размерът на сумата да бъде повишен в допълнение с 80 лева За октомври и ноември страната даваше отплата на бизнеса в размер на 110 лева за всеки мегаватчас потребена ел.енергия. От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) оферират за сегашния месец размерът й да бъде повишен до 190 лева на мегаватчас, стана ясно по време на днешното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) от думите на ръководителя на АИКБ Васил Велев, който е и ротационен ръководител на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Той аргументира желанието за увеличение на размера на компенсацията с продължаващото повишение на цените на тока на свободния пазар. Според него държавната помощ би трябвало да покрива ¾ от цената за един мегаватчас за ноември, като точно това съставлява поисканата сума от 190 лева, съобщи Българска телеграфна агенция. Според Велев, даже и при 190 лв. отплата отново ще остане немалка част, която ще основава инфлация. Той добави, че има и свърхприходи във Фонда за сигурност на електроенергийната система. Това е една от главните аргументи за свърхприходи в бюджета, " тъй като едно е Данък добавена стойност върху 119 лв., друго е върху 408 лв. за ноември междинна цена ". Затова Велев смята, че има благоприятни условия да се компенсират 630 000 консуматори на електрическа енергия на свободния пазар. Това са освен предприятията, само че и институциите в обществената сфера, детски градини, учебни заведения, театри, лечебни заведения и други.
Другите средносрочни оферти на АИКБ са от 1 януари в новото ценово решение на КЕВР, в което с огромна възможност ще има нарастване на тока, за оставащите 6 месеца до края на ценовия интервал да се планува действителна пазарна цена, а не такава, която е в пъти по-ниска. Това би означавало цена от порядъка на 300 лв. до края на ценовия интервал, т.е. до 30 юни. Съответно да бъде планувано негативно обвързване към обществото от порядъка на 150 лева, тъй че крайната цена за българските консуматори да стане към 150 лева за мегаватчас. „ Цената за експорт няма потребност да се компенсира с негативно обвързване към обществото, тъй че генериращите мощности ще продължат да имат добра облага и доходи за страната “, счита Велев.
По време на съвещанието наНСТС от АИКБ настояха още предприятията от енергоинтензивната промишленост в България да получат същите условия както сътрудниците си от останалите страни в Европейски Съюз.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР