Бизнесът иска да наема на работа все повече непълнолетни. Хотелиери

...
Бизнесът иска да наема на работа все повече непълнолетни. Хотелиери
Коментари Харесай

Бизнесът иска да наема на работа все повече непълнолетни


Бизнесът желае да наема на работа от ден на ден малолетни. Хотелиери обаче показаха недоволството си от процедурите, които съпътстват наемането на малолетни.
За първите 5 месеца на годината
Главната ревизия по труда е издала над 2500 позволения за наемане на малолетни служащи, ненавършили 18 години. За същия интервал на предходната година дадените позволения са били 2060. През последните години наклонността бизнесът да желае да наема на работа от ден на ден малолетни е трайна, като единствено за предходната година
са дадени над 12 хиляди разрешителни.
Непълнолетните служащи могат да поставят труд единствено след авансово позволение от Инспекцията по труда, настояването за което се подава от работодателя, посочи пред БНР специалистът от ГИТ Дина Христова. По думите й процедурата е оптимално облекчена. Непълнолетните лица работят при по-облекчени условия на труд, означи тя и посочи:
„ Тяхната работна седмица е от 35 работни часа,
за които те би трябвало да получат най-малко минималната работна заплата. Нямат право да поставят нощен труд. Нямат право да поставят ексклузивен труд. Отпуските при тях са най-малко 26 дни. /…/ Те не могат да поставят тежък физически труд, не могат да бъдат в среда, в която има експозиция на химични, на нездравословни субстанции, не могат да правят действия, които биха оказали отрицателно влияние върху
тяхното физическо и психическо развиване “.
За да могат да работят младежите сред 16 и 18 години, не се изисква позволение от родителите. По думите на Дина Христова инцидентни са случаите, в които младежи работят без позволение от Инспекцията.
„ Важно е децата да знаят, че трудовият контракт
ще ги пази. Дава им някаква сигурност и при случай на работното място. Дори 2-3 дни да имат обезпечаване за тази активност, те имат право на обезщетение по болест. Това също би трябвало да бъде мотивация да отхвърлят и да не се съгласяват да работят без трудов контракт “.
Само за 20 дни от началото на юни
в Областната ревизия по труда в Бургас са постъпили 1431 претенции за започване на работа на малолетни лица. От тях отвод са получили единствено 36. Причините са главно две – когато детето няма навършени 16 години или желае да прави работа, която е неразрешена за малолетни.
Миналата година е подложен безспорен връх
с постъпилите над 3000 молби за работа на ненавършили 18 години. Тенденцията е от ден на ден младежи да работят през летните месеци в курортите по южното Черноморие. Хотелиери обаче показаха недоволството си от процедурите, които съпътстват наемането на малолетни на работа.

„ Неудобствата са покъртителни и унищожителни в нашия отрасъл “, споделя притежателят на един от огромните хотелски комплекси в Слънчев бряг Румен Момчев. Той акцентира, че срещат
непреодолими компликации в законодателството.
Различна е мотивацията на малолетните, които желаят да стартират работа, означи от своя страна Пламена Николова от Националната мрежа на децата.
„ Училището би трябвало да бъде съответно на действителността,
да приготвя децата за действителността. Професионалната реализация и построяването на трудови привички е един от тези детайли. Няма никаква спънка, даже е похвално това, че се дава опция на младежите да работят, несъмнено като се съблюдава закона и той да бъде в техен интерес и отбрана. Много е значимо прецизно да бъдат изпълнявани предписанията на ГИТ. Не бива да бъде юридически компромис “.
Според нея трудовите привички би трябвало да се развиват от рано.
Николова счита, че е късно след довеждане докрай на междинното обучение, а при някои даже след довеждане докрай на университета, да се стартира за първи път с работа. Развиването на отговорност и привички е водещото, безапелационна бе тя.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР