Бизнесът и държавата се договориха за новия входно-изходен модел за

...
Бизнесът и държавата се договориха за новия входно-изходен модел за
Коментари Харесай

Бизнесът и държавата се разбраха за новия модел на ценообразуване на газа

Бизнесът и страната се договориха за новия входно-изходен модел за такси транспорт и достъп до газопреносната система. Той ще бъде въведен от 1 октомври, оповестиха от Министерство на енергетиката.

От Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) са се заели да наблюдават ежемесечно приходите на " Булгартрансгаз " и при открити нарушавания да предложат смяна на методиката.

" Държавата в лицето на Министерството на енергетиката и регулатора и представители на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) ще се срещат настоящо всяко тримесечие, с цел да разискват отражението на новия модел и възможна нужда от корекции. За това се договориха на среща през днешния ден министърът на енергетиката Теменужка Петкова, ръководителят на КЕВР Иван Иванов и представители на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители. В диалога участваха също заместник-министър Жечо Станков, както и представители на „ Булгартрансгаз “, „ Булгаргаз “ и БЕХ. Това е следващата среща сред страната и бизнеса, която има за цел разискването на новия ценови модел ", оповестяват още от ведомството.

„ България е последната страна в Европейски Съюз, която към момента не е трансформирала разпоредбите за ценообразуване. Ако това не се случи, страната е застрашена от санкция, която ще бъде платена от всички “, сподели по време на срещата Петкова. По нейните думи е належащо постигането на оптимално уравновесено решение, с цел да се избегне тази вероятност.

„ Първи октомври е най-подходящото начало за въвеждане на новите правила, тъй като това хармонизира три значими дати: тогава стартира газовата година, тригодишният регулаторен интервал за „ Булгартрансгаз “, както и първата от трите ценови години “, разясни ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Представителите на бизнеса заявиха единодушие с въвеждането на новия ценови модел при непоколебим и транспарантен настоящ надзор от страна на регулатора и регулярни диалози с страната, в случай че са нужни промени в него.

Припомняме, че съгласно предходни изявления на енергийния министър Теменужка Петкова повишаването на газа от 1 октомври тази година ще е под 2%. Има обаче опасения, че повишаването ще е от до 60%, като тематиката беше развита в писмо на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК). Досега клиентите на " Булгартрансгаз " плащаха такса единствено върху действително пренесените размери газ, само че в този момент операторът желае едвам 10% от таксата да покрива действително пренесените количества, а 90% да е на база на прогнози за резервирането на потенциал за най-малко 20 месеца напред.

" Всичко е на база методика, създадена от консултанти и тя дава отговор на всички условия на регламента на Европейски Съюз, който сме длъжни да спазим. Ако не спазим рискуваме да бъде стартирана наказателна процедура против България ", изясни преди време Петкова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР