Бизнес за над четвърт милиард лева годишно са дейностите, свързани

...
Бизнес за над четвърт милиард лева годишно са дейностите, свързани
Коментари Харесай

Клиничните изпитвания: Топ 3 компаниите у нас имат над 275 млн. лева годишен приход

Бизнес за над четвърт милиард лв. годишно са дейностите, свързани с клиничните изпитвания на лекарства в България. Това е видно от класацията на Българската стопанска камара за десетте водещи сдружения в област " Научно-изследователска и развойна активност в региона на естествените, медицинските, селскостопанските и техническите науки ".

Клиничното изпитване е наложителна част от пътя на даден медикамент до пазара. Той минава през разнообразни тестови етапи, в това число - болнична среда. Така се откриват успеваемостта и сигурността на даденото лекарство. Администрирането на целия развой е сложна задача и по тази причина нормално производителите ангажират за задачата профилирани компании.

Голяма договорка на българския фармацевтичен пазар

Придобиваната компания има над 300 чиновници по света и у нас

Подредени по доходи за 2022 година, първите 4 в топ 10 са точно свързани с фармацевтичната промишленост. Приходите единствено на тези от челната тройка са за над 275 млн. лв..

На първо място е " Пи Пи Ди България " ЕООД (PPD) със 132,38 млн. лв. оборот за 2022 година Компанията, която към януари е имала близо 1800 чиновници е част от групата на Thermo Fisher Scientific.

На второ място е " АЙКЮВИЯ РДС България " ЕООД (IQVIA RDS) с 80,2 млн. лв. доходи. Компанията в световен мащаб има над 50 000 чиновници, а у нас са близо 1100.

Трета е " Комак Медикал " ЕООД , която е с по-малък екип (300 чиновници у нас), само че пък е почнала пътя си у нас - основана е през 1997 година от доктор Милен Врабевски. Тя работи още в Унгария, Полша, Албания, Словения, Гърция, Кипър, Казахстан и други

Чуждестранните компании стъпват у нас освен поради съответни проби на лекарствени артикули у нас - огромна част от екипите в България са ангажирани с бизнес процеси и за други пазари. Тъй като заплащането, опциите за кариерно развиване и обществените пакети в промишлеността са положителни, този вид компании рядко се оплакват от липса на фрагменти.

В класацията на БСК първите развойни сдружения отвън фармацията са на пето и шесто място - " Институт по хладилна и климатична техника " АД и " Институт по въздушен превоз " АД, само че дори събрани дружно, приходите им (под 36 млн. лева) са доста по-малки от тези на всяка от фирмите от челната тройка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР