Бизнес средата у нас се влоши допълнително, каза пред БНР

...
Бизнес средата у нас се влоши допълнително, каза пред БНР
Коментари Харесай

Васил Велев: Бизнес средата у нас се влоши

Бизнес средата у нас се утежни в допълнение, сподели пред БНР Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Настояваме за свикване на Националния стопански съвет, добави той.

За месец август на пазара на електрическа енергия ден напред България е с втората най-скъпа цена, за септември е противоположното – ние сме с втората най-ниска цена след Полша, посочи Васил Велев.

Цената на тока за бизнеса на борсата в единия от дните е била близо три пъти по-висока от прогнозната пазарна цена на КЕВР, 270 лв. е коствал мегаватчас усреднено за цяла седмица, разясни Велев.

Искаме равни условия с останалите бизнеси в Европа, такива равни условия не получаваме, акцентира той.

" Над избран предел в Европа се компенсират бизнесите. (…) При нас е противоположното – цената на дребно за бита е по-ниска, в сравнение с е цената на едро за промишлеността. Средно това съответствие в Европа е противоположното. "

" Новите политици в " Марица Изток " изясняват по какъв начин ще запазят комплекса. То е нездравословно да се резервира, за самите служащи там. Той не би трябвало да се резервира ", разяснява Велев в предаването " Неделя 150 ". 

Трябва да има повсеместен проект за прехода, уточни той и очерта разновидности за замяната на въглищните промишлености с фотоволтаици. Според него има риск да се изгуби европейско съфинансиране за този преход, в случай че Планът за възобновяване продължава да се бави.

" Малко бодро е изявлението - няма риск от загуба. Има риск. "

Предстои да излизат в пенсия по-многобройни кохорти от хора, а влизат на пазара на труда такива, които са двойно по-малки по бройка, съобщи Васил Велев във връзка опасенията от загуба на работни места при закриването на въглищните промишлености.

" Ние ще продължим да губим през идващите години по 40 хиляди души на пазара на труда. Няма проблем за хората. Хората няма да стигнат. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР