Бившият зам.-председател на Европейския парламент и гръцки евродепутат Ева Кайли

...
Бившият зам.-председател на Европейския парламент и гръцки евродепутат Ева Кайли
Коментари Харесай

Задържаната за корупция Ева Кайли оспорва свалянето на депутатския си имунитет

Бившият зам.-председател на Европейския парламент и гръцки евродепутат Ева Кайли апелира пред Европейския съд свалянето на депутатския си имунитет, като твърди, че то е нелегално, оповестява гръцкият вестник " Катимерини ".

Гръцкият юрист на депутата е подал тъжба пред съда в Люксембург против решението Кайли да бъде лишена от имунитет, което разреши тя да бъде арестувана в Брюксел при започване на декември.

Тогава белгийската прокуратура направи 20 ареста в домове на депутати, техни сътрудници и лобисти, при които, като се допуска, че те са подкупи, дадени от представители на Катар и Мароко, за пробутване на техни ползи през европейските институции.

Част от парите бяха открити в дома на Кайли и тя беше задържана по силата на правилото, че при задържане на мястото на престъплението, депутатският имунитет се обезсилва, написа Euractiv.

Европейският съд е висшият съд на Европейски Съюз, който се занимава главно с пояснение на европейското право и разрешаване на разногласия сред евроинституциите и страните членки, само че гледа искове и от частни лица за анулация на актове на Европейски Съюз, които директно ги засягат.

Кайли е в предварителния арест от 9 декември, дружно с, на който бяха повдигнати обвинявания преди две седмици. А италианският евродепутат Андреа Коцолино е арестуван в Неапол.

Тримата отхвърлят да са вземали подкупи, въпреки основният очевидец на прокуратурата Пиер Антонио Панцери да твърди противоположното. Панцери, който е някогашен евродепутат, беше считан за мозъка зад корупционната скица, преди да подписа съглашение с обвиняването против понижаване на наказването си с заричане да разкрие всички детайлности.

Кайли твърди, че е била подведена от своя сътрудник Франческо Джорджи, който беше освободен от ареста под изискване предходната седмица.

, откакто съдът удължи с два месеца ограниченията им 17 февруари, макар, че юристите на първите двама упорстваха да бъдат пуснати на независимост с електронни гривни за следене.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР