Бившият зам.-министър на икономиката от ГЕРБ и санкциониран от САЩ

...
Бившият зам.-министър на икономиката от ГЕРБ и санкциониран от САЩ
Коментари Харесай

Оправдан: първото дело къща за тъща приключи в полза на кадъра на ГЕРБ Александър Манолев


Бившият зам.-министър на стопанската система от ГЕРБ и глобен от Съединени американски щати за корупция през 2021 година Александър Манолев е оневинен по делото за корист с европейски средства по програмата за градеж на къщи за посетители.

Решението е на Окръжния съд в Благоевград, където се водеше делото на първа инстанция. Прокуратурата неотложно заяви, че ще стачкува пред последваща инстанция - т.е. това няма да е окончателният завършек на сагата, станала известна като " къщи за тъщи ". Става дума за разкрития, че има случаи, в които са одобрявани планове за къщи за посетители за селски туризъм, които в последна сметка са се употребявали като частни вили, само че са издигнати с европейски пари.

Манолев, дружно с Ана Димитрова, са с обвинявания от 2019 година, съгласно които от началото на януари 2013 година до 14 октомври 2015 година първият като подстрекател и помощник, а дамата като причинител в качеството ѝ на търговец, са показали пред Държавен фонд " Земеделие " погрешни сведения в Заявление за подкрепяне за създаване на жилищна постройка за посетители в местността " Чинар куши " край Сандански. Едноличното сдружение на Димитрова получава 391 160 лева по европрограмата за развиване на селските региони. Твърди се обаче, че издигнатият с тези пари парцел се употребява за частни потребности.

Димитрова също е оправдана от съда, стана ясно през днешния ден. Мотивите за решението още не са оповестени.

Около името на фрагмента на ГЕРБ Манолев има забавни сюжети. Бившият зам.-министър на стопанската система попадна, като получи и възбрана да влиза в страната. Тя важи и за членовете на фамилията му. Тогава глобени от Вашингтон - само че към този момент по закона " Магнитски ", бяха още депутатът (и до ден днешен) Делян Пеевски от Движение за права и свободи, обвиненият предприемач Васил Божков и тогавашният зам.-председател на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства Илко Желязков. По-късно описът по " Магнитски " се разшири, като в него попадна и някогашният финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов.

Кариерата на Манолев стартира в Националното съдружие на общините, където дава отговор за подготовката на планове за европейско финансиране. През 2015 година е назначен за заместник-министър на Николина Ангелкова в Министерството на туризма във второто държавно управление на Бойко Борисов. През 2016 година поема ръководството на Държавната организация за метрологичен и механически контрол. Ръководи организацията до избирането му за депутат през 2017 година Става зам.-министър на стопанската система. През 2019 година е заставен да се отдръпна от Бойко Борисов поради " къщите за тъщи " и става обвинен.

" Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или на следващия ден обвиняване, ще го съсипем. Аз го предизвестих. Не, там и кметът ще изгори. И по този начин... Но аз ще изгоря всичко, да не изгори Елена Йончева. Един няма да пощадя от нашите. Да... " Тези думи са извадка от прословутия запис с гласа на Бойко Борисов, който изтече през лятото на 2020 година (в същия файл водачът на ГЕРБ наскърбява Цвета Караянчева с цинични думи, които по-късно се " залепиха " като нарицателно на ръководителя на 44-ото Народно събрание).

Коментарите на някогашния министър председател съответстват по време с пролетта на 2019 година, когато абсурдът с европрограмата за селските региони беше водеща тематика в медиите, а Манолев става обвинен. Проверка на прокуратурата тогава не откри данни Борисов да се е месил в работата на самостоятелното следствие.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР